Eveniment

Salariul mediu net a ajuns la 1.833 lei în septembrie, plus 8% faţă de anul trecut

Salariul mediu net a ajuns la 1.833 lei în septembrie,...

Autor: Bogdan Alecu

09.11.2015, 00:07 748

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 1.833 de lei în luna septembrie a acestui an, în creştere cu 8% faţă de perioada similară din 2014 şi în creştere cu 41% comparativ cu septembrie 2008, potrivit datelor Institutului de Statistică.

Pe de altă parte, luând în calcul valoarea în euro a salariului mediu net la cursul de schimb de la mijlocul lunii septembrie, din septembrie 2008 şi aceeaşi lună din acest an creşterea salariului mediu este de 16%, de la 358 la 415 euro. Avâd în vedere că inflaţia cumulată în aceeaşi perioadă a fost de circa 40%, angajaţii nu au resimţit în buzunare creşterea salarială din acest interval.

În acelaşi timp, salariul minim brut s-a dublat în acelaşi interval, de la 500 de lei în septembrie 2008 la 1.050 lei în septembrie anul acesta.

De creşterea salariului minim au beneficiat 1,5 milioane de salariaţi, iar această măsură, „dublată“ de creş­terea succesivă a salariilor bugetarilor (revenirea la nivelul de dinainte de tăierea de 25% din 2010 plus creşterile salariale din sănătate şi educaţie), s-a văzut şi în creşterea salariului mediu pe economie.

În ceea ce priveşte evoluţia dobânzii de referinţă pentru politică monetară, aceasta a scăzut de la 10,25% în septembrie 2008 la 4% în noiembrie 2013, respecitv la 1,75% din mai anul acesta. Tot în acelaşi interval, rata şomajului era de 5,4% în trimestrul al treilea din 2008 faţă de circa 5% în prezent conform INS. Nivelul acestui in­dicator plasează România pe o poziţie favorabilă în Uniunea Europeană, însă specialiştii spun că modul în care este măsurat şomajul în România nu include totalul populaţiei care ar putea intra în categoria şomerilor şi de aceea numărul celor care sunt în căutarea unui loc de muncă este mult mai mare.

Numărul de salariaţi a ajuns la 4,57 milioane de persoane anul acesta, în creştere cu circa 270.000 de persoane faţă de luna mai a anului 2012, însă angajările făcute în ultimii ani nu au reuşit să acopere „golul“ lăsat de restructurările făcute de companii în primii ani de criză.

Spre comparaţie, în 2008, numărul total de salariaţi era de 4,8 milioane de persoane. În schimb, în sectorul bugetar numărul de salariaţi a rămas relativ constant în mandatele lui Ponta. În timpul guvernării Boc, numărul de bugetari a scăzut de la 1,4 milioane la 1,2 milioane de persoane.

România a rămas în continuare una dintre ţările cu cele mai ieftine costuri cu forţa de muncă din Europa, având în vedere că, în euro, salariul mediu net al angajaţilor români este de nouă ori mai mic decât salariul mediu net al angajaţilor francezi, care câştigă, în medie, circa 4.500 de euro net lunar.

Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că cel mai bine plătiţi angajaţi sunt cei care activează în domeniul serviciilor financiare, cei din sectorul IT şi cei din industria tutunului, ale căror salarii sunt de cel puţin două ori mai mari decât media pe economie.

La polul opus se află profesorii şi medicii, dar şi angajaţii din industria hotelurilor şi restaurantelor, care au salarii mai mici decât nivelul salarial mediu pe economie.

Salariul mediu este unul dintre cei mai importanţi indicatori ai unei economii, acesta fiind unul dintre factorii decisivi pentru investitorii care vor să îşi deschidă o facilitate de producţie sau un centru de servicii în România. În plus, salariul mediu pe economie are o importanţă majoră pentru că evoluţia acestuia este luată în considerare atunci când se calculează pensiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO