Eveniment

Salariul mediu net a urcat în decembrie cu 7,2% la 1.604

Salariul mediu net a urcat în decembrie cu 7,2% la 1.604

Autor: Emil Popescu

06.02.2012, 10:17 317

În luna decembrie, salariul mediu net lunar a fost de 1.604 lei, în creştere faţă de aceeaşi lună a anului anterior cu 7,2%, arată datele Institutului Naţional de Statistică prezentate astăzi (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4348 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (928 lei).

"În luna decembrie 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv pentru sărbători şi sfârşitul de an), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna decembrie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), precum şi a disponibilizării salariaţilor cu câştiguri salariale mici", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4.348 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (928 lei).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost raportate pentru fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (27,1%) şi în telecomunicaţii (23,4%).

Majorări între 17% şi 20% au avut loc în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de editare şi între 14% şi 17% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea produselor din tutun, colectarea şi epurarea apelor uzate, captarea, tratarea si distribuţia apei.

Creşteri de 12%-14% au fost consemnate în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, industria metalurgică, fabricarea echipamentelor electrice, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea băuturilor, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna noiembrie a primelor ocazionale, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte) ori dificultăţile financiare din sectorul economic.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în alte activităţi extractive (14,2%) şi în extracţia minereurilor metalifere, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei; inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite) - între 2% şi 4,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO