Eveniment

Salariul mediu net, creştere an la an, scădere lună la lună

Salariul mediu net, creştere an la an, scădere lună la...

Autor: Corina Mirea

08.10.2014, 00:04 852

Angajaţii români au câştigat cu 5% net în plus la salariu în luna august a acestui an comparativ cu august 2013, ajungând la un venit mediu de 1.683 de lei net pe lună, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de iulie 2014, salariul mediu net a scăzut cu 2%.

Cei mai câştigaţi au fost salariaţii care lucrează în industria de producţie a tutunului, angajatorii plătindu-le venituri cu peste 19% mai mari în august anul acesta decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. De altfel, ei sunt printre cei mai scumpi oameni de pe piaţa locală a muncii, salariul mediu din acest sector ajungând la aproape 4.100 de lei net, mai mult decât dublul venitului de la nivelul întregii economii.

„Noi nu am simţit creşterea de 5% a salariilor faţă de luna august a anului trecut, dar sunt destul de multe companii pe plan local care încheie anul fiscal în acea perioadă şi care le acordă angajaţilor, ca de final de an, bonusuri sau prime“, explică Mirela Marinescu, head of executive search în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT. Printre angajaţii care au beneficiat în aceeaşi perioadă de cele mai mari creşteri de salariu se numără cei din industria de fabricare a produselor de cocserie şi a celor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (15,8% în plus la salariu în august 2014 faţă de aceeaşi lună a anului trecut), cei care fac activităţi de editare în domeniul informaţiilor şi al comunicaţiilor şi cei din asigurări (fiecare înregistrând o creştere de 14,7%), dar şi angajaţii din petrol şi gaze (plus 13,5%), care au şi cel mai mare salariu mediu pe economie (aproape 4.500 de lei net/lună).

Pe de altă parte, angajaţii din industria IT, cei care au trecut cel mai uşor prin criză, fiind printre puţinii din economie care au mai beneficiat de creşteri salariale substanţiale în ultimii ani, au beneficiat în luna august a acestui an de venituri mai mari cu circa 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO