Eveniment

Salonul Auto Bucuresti, versiunea de criza a SIAB-ului, se intoarce in octombrie, dupa opt ani de absenta

Salonul Auto Bucuresti, versiunea de criza a SIAB-ului, se intoarce in octombrie, dupa opt ani de absenta

Ultima editie a SAB (1999) a avut loc in 2001, din 2003 fiind organizat sub emblema SIAB

01.07.2009, 19:06 603
Criza financiara readuce pe piata „Salonul Auto de la Bucuresti" - SAB, care va fi organizat in vechea locatie, in cadrul Romaero Baneasa, in conditiile in care la finele anului trecut Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) a decis anularea editiei de anul acesta a Salonului International Auto de la Bucuresti (SIAB), urmatoarea editie urmand sa aiba loc in 2011.
SAB & Accesorii 2009 va fi organizat de Premium Expo, companie controlata de Sorin Radacineanu, fiul lui Liviu Radacineanu, cel care in anii ‘90 organiza Salonul Auto de la Bucuresti. Evenimentul va avea loc in cadrul Romaero Baneasa, unde a fost organizat Salonul de la Bucuresti intre 1993 si 2005.
„Salonul Auto Bucuresti si Accesorii este o manifestare care se adreseaza jucatorilor din piata auto. Ideea noastra a fost de a oferi o oportunitate de afaceri atat vanzatorilor, cat si cumparatorilor de masini", spune Sorin Radacineanu, directorul Premium Expo.
Editia de anul acesta a Salonului International Auto de la Bucuresti, inscris in calendarul OICA (Organizatia Internationala a Constructorilor de Automobile), a fost anulata datorita crizei financiare si scaderii pietei auto locale cu pana la 60%, declin care a determinat ca aproape toti jucatorii din auto sa reduca puternic cheltuielile.
„Salonul International Auto de la Bucuresti (SIAB) nu va fi organizat anul acesta, ci peste doi ani in 2011. Decizia anularii editiei de anul acesta a fost determinata de criza financiara", a subliniat Ernest Popovici, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
 
Costurile scad pana la jumatate
Costul mediu de inchiriere a unui stand in cadrul SIAB 2007 a fost cuprins intre 50 si 90 de euro pe metrul patrat, in timp ce costul necesar constructiei standului a urcat pana la 445 de euro pe metru patrat, potrivit organizatorilor.
In cadrul SAB & Accesorii 2009 chiria va fi de 45 de euro pe metru patrat, in timp ce costul standului va fi decis de fiecare companie participanta.
Importatorii pot participa la Salonul Auto de la Bucuresti (SAB), dar nu se poate estima numarul celor care vor participa, intrucat criza financiara a determinat toate companiile auto sa reduca costurile, potrivit declaratiilor presedintelui APIA.
In anii ‘90, SAB era considerat atat o expozitie, cat si un targ auto, fiecare importator comercializand atunci masini direct din stand. Aceasta strategie a continuat pana in 2005, in timp ce in 2007 in cadrul SIAB majoritatea participantilor nu au avut in stand agenti de vanzari. Potrivit jucatorilor din piata, in perioada Salonului Auto, vanzarile de masini inregistrau o crestere a vanzarilor de cel putin 10% comparativ cu lunile anterioare.
 
Va dura sase zile
Spre deosebire de SIAB, care se desfasura intr-un interval de zece zile, SAB 2009 se va derula pe o perioada de sase zile.
„Estimam ca SAB & Accesorii 2009 o sa primeasca in cele sase zile efective de desfasurare 50.000 de vizitatori, estimari bazate pe experienta editiilor anterioare", a subliniat Radacineanu. Comparativ, in 2007 la SIAB pe parcursul celor zece zile au fost 220.000 de vizitatori.
Potrivit reprezentantilor Premium Expo, SAB & Accesorii va fi organizat in cadrul Romaero Baneasa in anii in care SIAB nu va avea loc, o data la doi ani. In conditiile in care SIAB ar fi fost organizat, acesta va avea loc in cadrul Romexpo, si nu in cadrul Tiriac Expo (fostul Metro Otopeni), APIA avand un preacord cu Romexpo pentru finalizarea a doua hale expozitionale.
 
SAB 2009
  • Locatie: Romaero Baneasa
  • 50.000 de vizitatori asteptati
  • Organizat intre 6-11 octombrie
  • 45 euro/mp: chirie participanti
  • Suprafata: 15.000 mp

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO