Eveniment

Salvarea peştelui ţar sau cum cresc ruşii sturionii, sursa pentru faimosul caviar de 2.500 $ kilogramul - GALERIE FOTO

Circa 90% din populatia globala de sturioni sa afla in Marea Caspica.

Vedeţi aici povestea sturionilor care poartă aur, caviarul de 2.500 $ kilogramul

Autor: Roxana Petrescu

10.05.2011, 20:00 3173

În afară de gaze, vodkă şi Putin, Rusia mai este cunoscutăpentru un lucru care aprinde fanteziile culinare ale celor maimulţi gurmanzi: caviarul. În Astrahan, oraş important din sudulRusiei, brazdat de râul Volga care mai apoi se varsă în MareaCaspică, ascunsă după nişte garduri înalte, este o crescătorie desturioni, sursa primară pentru icre negre.

Pentru un ochi neavizat, clădirile vechi nu spun nimic, drumuleste prăfuit, oamenii sunt îmbrăcaţi sărăcăcios.

Pentru un cunoscător, zidurile ascund de fapt o comoară. Anual,în această crescătorie, unde lucrează circa 30 de oameni, suntaduşi la maturitate un milion de sturioni. Fiecare astfel de peştepoate produce între 3 şi 5 kilograme de caviar. Cum un kilogram deicre negre costă peste 2.500 de dolari, matematica simplă arată căacolo sunt "active" de circa 7,5 miliarde de dolari. Dar lucrurilenu sunt chiar aşa de simple.

În primul rând, respectiva crescătorie nu este o afacerepropriu-zisă, scopul său unic fiind acela de a contribui larestabilirea populaţiei de sturioni din Marea Caspică. În al doilearând, nimeni nu ştie câţi din cei un milion de sturioni care sunteliberaţi anual, ajung la maturitate.

"Eliberăm sturionii în Volga atunci când ajung la maturitate,adică atunci când au circa 10 centimetri", spune Nina Bychkova,directorul adjunct al Bazei Experimentale pentru Centrul Ştiinţificde Cercetare al Mării Caspice.

Modul în care ajung aceşti sturioni la maturitate este descrissimplu de către Bychkova. Practic, dintr-un sturion matur suntscoase icrele negre prin intermediul unei operaţii. Acestea suntapoi crescute şi hrănite în bazine speciale până la maturitate.Doar o dată la patru ani se poate face această operaţiune pentru unpeşte, iar la finalul ei sturionul este sănătos.

"Sturionii pe care-i creştem noi aici sunt numai pentrureproducere şi în scopuri ştiinţifice. În rest, pescuitul esteinterzis", a mai spus reprezentante centrului.

Ruşii au ajuns să investească în crescătorii de sturioni pentrua opri un proces care pare acum ireversibil: eliminarea acesteispecii din cauza pescuitului masiv. Marea Caspică, zonă în careRusia exercită o influenţă foarte mare, este totodată regiunea încare trăieşte 90% din populaţia globală de sturioni, potrivit unorinformaţii publicate în The Telegraph.

Tot Rusia a dorit în 2008 interzicerea completă a pescuitului desturioni în toată Marea Caspică pe o perioadă de cinci ani de zile,dar în ciuda puterii sale din zonă, ţări precum Kazahstanul, careobţin câştiguri imense din această captură valoroasă, s-auopus.

Recent însă, la finalul anului trecut, cele cinci ţări care seînvecinează Mării Caspice, Azerbaidjan, Iran, Kazahstan, Rusia şiTurkmenistan, au căzut toate de acord, pescuitul de sturioni fiindastfel interzis în întreaga regiune până în 2015 şi nu doar înRusia, potrivit AFP.

După interzicerea pescuitului în Marea Caspică, oficialii ruşiau spus anul acesta că vor relua totuşi exporturile de caviar cătrestatele europene, după ce în ultimii 9 ani comerţul cu icre negre afost stopat.

Volumul este însă unul doar simbolic, de numai 150 de kilogramede an, rezultat doar din fermele de sturioni. Oficialii ruşi auspus la momentul acestui anunţ că vor doar să spargă gheaţaultimilor nouă ani când niciun permis pentru exportul de caviar nua fost eliberat din Rusia. Cu toate acestea, eforturile oficialilorpar învinse de piaţa neagră a caviarului, în contextul în care,chiar potrivit propriilor declaraţii, cutiile de caviar rusesc nuau dispărut niciodată în aceşti nouă ani, aceasta fiind însă dovadade necontestat a importurile ilegale din Rusia în Europa.

În ciuda acestor eforturi, sunt puţini cei care mai cred însalvarea speciei în contextul în care în ultimii 20 de ani 90% dinpopulaţia globală de sturioni a fost distrusă din cauza poluării, apescuitului industrial, braconajului, dar şi a creşterii cereriipentru produse de lux. Numai în perioada 2004-2005, populaţia desturioni din porţiunea rusă a Mării Caspice s-a diminuat cu45%.

Problema majoră pentru salvarea acestei specii este şi faptul căsturionii ajung la maturitate foarte greu, mulţi specialiştispunând că de fapt interzicerea pescuitului ar trebui făcută pezeci de ani şi nu doar pe cinci ani.

Sturionul şi icrele negre sunt unul dintre cele mai puternicesimboluri culinare ruseşti, peştele fiind de altfel contemporan cudinozaurii, dar reuşind cumva să trăiască până în zilele deazi.

Într-un articol publicat de Reuters se preciza că ţării ruşicreaseră un monopol în ceea ce privea vânzarea de caviar. Înaintede Revoluţia Bolşevică din 1917, bisericile şi mânăstirile de peVolga nu aveau voie să bată clopotele când sturionii uriaşi veneausă-şi depună icrele pentru a nu deranja cumva procesul dereproducere. Acum însă, pescarii degeaba stau din zorii zilei cuundiţele în apele tulburi ale Volgăi.

"Valoarea unui lucru este dată de dorinţa pe care o trezeşte. Arfi trebuit să preţuim ce aveam odată", spun acum ruşii, a cărorundiţă mai niciodată nu mai are firul întins.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO