Eveniment

Săptămână decisivă pentru Parlament: Arestat sau nu? Hrebenciuc a ajuns la mâna prietenilor

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Andi Manciu

20.10.2014, 00:04 208

Parlamentul ar trebui să se pronunţe în această săptămână asupra uneia dintre cele mai spectaculoase cereri ale Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA), anume arestarea deputatului Viorel Hrebenciuc (61 de ani), unul dintre cei mai puternici şi mai influenţi lideri politici de la Revoluţie încoace. Hrebenciuc este parlamentar din 1992, neîntrerupt, şi, deşi, de-a lungul vremii s-a spus despre el că trage sforile în politică, nimeni nu i-a adus acuzaţii la fel de grave ca acelea din ultimele zile. El mai este cercetat într-un dosar în care este suspectat de „finanţare ilegală“ a campaniei prezi­denţale din 2009.

Conducerea Camerei De­putaţilor a transmis sâm­bătă către Comisia juridică cererea DNA de arestare a lui Hrebenciuc şi a altui deputat PSD, Ioan Adam.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea lui Hre­benciuc şi Adam în dosarul retro­cedărilor ilegale de păduri.

În dosar mai apar nu­mele ministrului mediului, cel al senatorului Ilie Sârbu (socrul premierului Victor Ponta) şi a directorului Romsilva Adam Cră­ciunescu, ultimii doi fiind şi ei puşi sub acuzare. Tot sâm­bătă, guvernul Ponta a spus că a făcut anul trecut o sesizare în dosarul retrocedărilor prin intermediul Corpului de Control.

DNA a anunţat săptămâna trecută că face cercetări în această cauză pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol.

Sunt cercetate mai multe persoane între care şi judecători. Potrivit procurorilor, prejudiciul creat Romsilva în această cauză este de 303 mil. euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier. Viorel Hrebenciuc s-ar fi implicat în soluţionarea retrocedării de 43.000 de hectare de teren forestier, pentru care ar fi fost făcută o contestaţie de către Romsilva, având în acest sens şi sprijinul deputatului Ioan Adam. Anchetatorii au probe din care ar rezulta faptul că Hrebenciuc l-ar fi abordat pe directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, prin intermediul senatorului Ilie Sârbu, despre care afirmă că ar fi o „persoană cu foarte mare influenţă asupra directorului RNP Romsilva“. Finalul ar fi trebuit să fie neefectuarea de către Romsilva a demersurilor pentru împiedicarea retro­cedării suprafeţelor menţionate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO