Şapte din zece IMM-uri din România se autofinanţează: „Autofinanţarea înseamnă menţinere şi dezvoltare firavă. Fără investiţii masive nu te poţi dezvolta competitiv“

17 iul 2017 Autor: Simona Tatu

- Cele mai mari dificultăţi cu care se confruntă IMM-urile sunt concurenţa neloială (46%) şi birocraţia (46%) - Firmele cu o vechime de peste 15 ani se autofinanţează într-o măsură mai mare (74,5%) şi folosesc mai frecvent surse de finanţare precum credite bancare (23%) sau credite de la furnizori (29%).

Finanţarea rămâne o problemă pentru IMM-uri având în vedere că şapte din zece întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din România şi-au autofinanţat activităţile economice în anul 2016, tendinţă care se păstrează şi anul acesta, arată datele unui studiu realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). „Problema finanţării este una crucială pentru IMM-uri, faptul că aproape 75% din­tre ele se autofinanţează este un lucru foarte grav. Autofinanţarea înseamnă men­ţi­nere şi dezvoltare firavă. Fără investiţii masive nu te poţi dezvolta competitiv în contextul actual“, a explicat Ovidiu Nicolescu, pre­şedinte de onoare al CNIPMMR şi coordonator al studiului realizat în cadrul Cărţii Albe a IMM-urilor din România. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 833 de întreprinzători şi manageri de IMM-uri. În ceea ce priveşte modalităţile de finanţare la care întreprinzătorii din România intenţionează să apeleze pe parcursul anului 2017, peste 70% dintre aceştia vor continua să îşi folosească resursele financiare proprii, însă o parte dintre aceştia vor utiliza şi alte forme de finanţare: circa 21% vor aplela la creditul de la furnizor, aproape 20% vor folosi credite bancare în timp ce 11% vor să acceseze fonduri nerambursabile.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2017

 
Cuvinte cheie:
dezvoltare
, imm
, romania
, imm-uri
, refuz
, investitii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide