Eveniment

Sarbu a demis 60 de directori ai APIA

Sarbu a demis 60 de directori ai APIA
19.03.2009, 21:35 84

Ministrul agriculturii Ilie Sarbu a demis ieri 18 directori din conducerea centrala a Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) si 42 de directori la nivel local, motivand ca nu a fost respectat termenul de incepere a platilor la hectar catre fermieri.

"Am demis, joi, 42 de directori ai APIA de la nivelul local si 18 de la centru, pentru ca nu au respectat termenul stabilit de 15 martie pentru inceperea platilor la hectar. Le-am dat si un ragaz de patru zile, dar dansii mi-au spus ca au nevoie de trei saptamani. Nu pot accepta un asemenea termen pentru ca ne batem joc de niste oameni (fermierii - n.r.)", a declarat ministrul agriculturii. Cele 42 de persoane demise din conducerea locala a agentiei sunt directorii executivi ai centrelor judetene ale APIA.
Totodata, ministrul a precizat ca trei dintre directorii demisi la nivel local au fost promovati in structura centrala. Astfel, Melinda Kerekes a ajuns director general interimar al APIA, inlocuind-o pe Mariana Draghici, iar Dorel Penu si Nicolae Stroescu au fost numiti directori generali adjuncti.
APIA este gestionarul fon­durilor UE destinate sectorului agricol, dar administreaza si fonduri de la bugetul de stat alocate fermierilor.
Agentia nu are in prezent un director general, interimatul fiind asigurat, pana joi, de directorul general adjunct Ma­riana Draghici. Postul de director general al APIA a ramas vacant dupa ce fostul director general al agentiei, Dan Gher­ghelas, a parasit functia pe 12 februarie, motivand ca nu poate accepta "ingerinta politicului intr-o activitate strict tehnica", dupa criticile aduse agentiei de ministrul agriculturii.
Concursul pentru ocuparea postului de director general al agentiei va fi reluat pe 25 martie, proba scrisa, si 27 martie, interviul, dupa ce la precedentul concurs de la finele lunii februarie nu s-a inscris niciun candidat.
Regulamentele comunitare prevad ca un stat membru trebuie sa plateasca subventiile la hectar pana la data de 30 iunie a anului urmator, respectiv 30 iunie 2009 pentru platile aferente lui 2008. Comisia Europeana a calculat pentru Ro­mania penalizari de 8,4 milioane de euro pentru intarzierea platilor la hectar aferente anului 2007 dupa termenul limita de 30 iunie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO