Eveniment

Sarea, miere pentru politicieni: Salrom are un şef expert în costume de nuntă şi un administrator specializat în perne

Sarea, miere pentru politicieni: Salrom are un şef expert în costume de nuntă şi un administrator specializat în perne

La Salrom, din aprilie anul acesta, din consiliul de administraţie face parte şi Cezar Florin Bulacu (stg.) în vârstă de numai 26 de ani. Potrivit presei locale, Bulacu este fiul vicepreşedintelui PDL al Consiliului Judeţean din Vâlcea şi unul dintre cei 12 consilieri personali ai ministrului Ion Ariton, dar cu o normă de două ore pe zi. Potrivit declaraţiei de avere a lui Cezar Bulacu, profesia lui este de inginer la compania Minet Conf, specializată în producerea de cuverturi, perne de dormit şi pilote.

Autor: Roxana Petrescu

08.06.2011, 23:55 3299

Operaţiunile unicului produ­cător de sare din România,Societatea Naţională a Sării Salrom, sunt conduse de aproa­pe un ande zile de Gabriel Muraru (43 de ani), fost consilier personal alprimarului din Piatra-Neamţ, cu studii în istorie şi patron al unorafaceri precum Alb şi Negru, Dinasty şi Agnes Toma specializate înretailul vesti­mentar, majoritatea pe pierderi.

Mai mult, din consiliul de administraţie al companiei careexploatează unica resursă care plasează România în topul celor maimari producători mondiali face parte şi un tânăr de 26 de ani, deprofesie inginer într-o companie specializată în producţia depilote, cuverturi şi perne de dormit, el fiind totodată şiconsilier personal al ministrului economiei Ion Ariton, managerulcelor mai valoroase companii aflate în continuare sub controlulstatului.

Ziarul Financiar continuă azi seria de materiale prin careîncearcă să dovedească faptul că în cele mai multe companii de statnumirile în funcţiile de conducere şi în consiliile deadministraţie sunt aproape de fiecare dată exclusiv politice, fiindpromo­vaţi oameni fară nicio legătură cu domeniul pe care au ajunssă-l conducă.

Rezervele uriaşe

"România are rezerve de sare semni­ficative, ne ajung sute deani", spune Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Române pentruResurse Minerale (ANRM). Toate aceste rezerve sunt exploa­tate înprezent de către Salrom, care este de altfel şi unicul producătorde sare din România. Datele din bilanţul companiei arată că înperioada 2000-2009 profiturile anuale cu­mulate în aceşti zece aniabia au ajuns la 2,5 mil. euro, cifra de afaceri maximăînregistrată în această perioadă fiind de circa 45 mil. euro. Înaceeaşi pe­ri­oadă, potrivit statisticilor realizate US GeologicalSurvey, preţul pe tona de sare a evoluat de la 24 de dolari la 40,6de dolari. Potrivit datelor ANRM, anul trecut pro­ducţia de sare afost de 2,35 mil. tone.
Aceste performanţe vin în contextul în care numai în ultimii doiani Salrom a schim­bat 4 directori generali, printre care s-aunu­mă­­rat Lucian Nicolae Duţă, membru al PDL de profesie medic,şi, Neculai Olaru, prim-vicepreşedinte al PD-L Bacău la mo­mentulnumirii sale în funcţia de şef al Sal­rom.


De la costume la sare

Ultimul numit în funcţie este Gabriel Muraru, care la începutul lui2010 era con­si­li­er personal al primarului din Piatra-NeamţGheorghe Ştefan - Pinalti, potrivit in­for­maţiilor din presă.Muraru a preluat funcţia de director general al Salrom în iulie2010.

"Dl.Gabriel Muraru a absolvit Liceul Militar "Ştefan cel Mare",din Câmpulung Moldovenesc, iar în anul 1990 a promovat ŞcoalaMilitară de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, cuspecializarea ofiţer organizare-mobilizare şi operaţii. Deasemenea, Domnia Sa, a urmat Facultatea de Istorie din cadrulUniversităţii Al. Ioan Cuza din Iaşi", au precizat reprezentanţiiSalrom.

Tot potrivit datelor Salrom, Muraru este proprietar şi fondatoral reţelelor de retail Alb şi Negru şi al brandurilor de fashionDinasty şi Agnes Toma. Datele de la Ministerul Finanţelor arată căatât Alb şi Negru cât şi Agnes Toma au fost business-uri pepierderi în 2009. Muraru nu a putut fi contactat până la închidereaediţiei.

De la perne la Salrom

În afară de managerii numiţi pe criterii politice, şi consiliilede administraţie ale companiilor de stat sunt împânzite de oamenicare nu cunosc domeniul în care activează fiind numiţi tot înfuncţie de culoarea partidului în care activează. În mod normal,consiliul de administraţie este forul în care sunt aprobatedeciziile conducerii executive, având un rol major în funcţionareaunei firme.

La Salrom, din aprilie anul acesta, din consiliul deadministraţie face parte şi Cezar Florin Bulacu în vârstă de numai26 de ani.

Potrivit declaraţiei de avere a lui Bulacu de pe site-ulMinisterului Economiei, profesia acestuia este inginer la companiaMinet Conf, specializată în producerea de cuverturi, perne dedormit şi pilote. Mai mult, în afară de faptul că face parte dinCA-ul Salrom, Bulacu mai este şi unul dintre cei 12 consilieripersonali ai ministrului Ion Ariton, dar cu o normă de doar 2 ore.Potrivit presei locale, Bulacu este fiul vicepreşedintelui PDL alConsiliului Judeţean din Vâlcea.

Salrom este controlată de Ministerul Economiei care deţine unpachet de 51%, restul titlurilor fiind controlate de FondulProprietatea.


Efectele numirilor politice

Academicianul Lucian Liviu Albu, directorul Institutului dePrognoză al Academiei Române, unul dintre cei mai cunoscuţi experţiîn economie, arăta recent într-un articol publicat în ZF cănumirile politice au efecte devastatoare în economie, că la unaparat birocratic deja anchilozat efectele negative ale numirilorpolitice sunt inimaginabile. La rândul său, Radu Georgescu, unuldintre cei mai cunoscuţi antreprenori români, spune, într-o postarepe blogul personal, că boardul (Consiliul de Administraţie) "esteunul din cele mai importante, eficiente, dar mai ales nefolositeresurse la îndemâna CEO-ului, pentru a face compania să funcţionezela turaţie maximă". La rândul lor, doi profesori de la şcoliprestigioase de business din străinătate, Yvan Allaire şi MihaelaFîrşirotu cred că Guvernul ar trebui prin lege să obligeîntreprinderile de stat să adopte cele mai perfecţionate principiişi procese de guvernanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO