Eveniment

Sase Ferrari de 1,5 mil. euro au fost inmatriculate in ianuarie, cea mai proasta luna a ultimilor 20 de ani

Sase Ferrari de 1,5 mil. euro au fost inmatriculate in ianuarie, cea mai proasta luna a ultimilor 20 de ani
14.02.2010, 23:05 22

Inmatricularile de autoturisme au inregistrat o scadere de 85%in luna ianuarie, la putin peste 2.100 de masini, potrivitstatisticilor Directiei Regim Permise si Inmatriculare aVehiculelor.

Cu toate acestea, in ianuarie s-au inmatriculat sase modeleFerrari, adica un sfert din vanzarile din 2009 ale Forza Rossa,importatorul marcii italiene. Cumulat, valoarea celor sase masinise apropie de pragul de 1,5 mil. euro. Unul din bolizi este unFerrari F430 Scuderia Spider, model realizat in editie limitata de499 de exemplare si cu un pret de 300.000 de euro. Valoareamodelelor Ferrari inmatriculate in ianuarie reprezinta aproape 5% din valoarea totala a celorlalte marci autoinmatriculate luna trecuta.

Vanzarile efective de masini au scazut cu 50%, conformstatisticilor companiilor din auto, la un nivel de circa 4.000 -4.500 de masini.

Valoarea reala a inmatricularilor din primul trimestru se vavedea dupa luna martie, atunci cand toti cei care si-auachizitionat o masina in ianuarie o va si inmatricula.

Scaderea inmatricularilor se explica prin revenirea din acest ana taxei de poluare pentru masinile Euro 4 si motoare sub 2,0litri.

"Jumatate din cei care si-au cumparat o masina nu au siinmatriculat-o deoarece au termen de 90 de zile. Ei prefera saastepte deoarece anul trecut au aparut zvonuri cu privire la oposibila modificare a acesteia (taxa de poluare - n.r.), dar acestezvonuri nu sunt adevarate", a subliniat Fabrice Cambolive,directorul comercial al Renault Dacia.

Cambolive a subliniat ca in piata nu poate fi vorba de o scaderede 85% a vanzarilor fata de anul trecut, deoarece un astfel dedeclin ar insemna intrarea in faliment a multor dealeri auto.

Dacia a fost depasita in ianuarie la capitolul inmatriculari deVolkswagen si Ford.

Explicatia este ca in 2009 aproape intreaga gama de motorizari aconstructorului german a trecut la normele de poluare Euro 5,pentru care nu se plateste taxa de poluare. Totodata,inmatricularile din luna ianuarie au reprezentat mai multe surprize. Prima o reprezinta faptulca pentru prima data Dacia a pierdut pozitia de lider si a coboratpe locul trei cu 201 masini, dupa Volkswagen, cu aproape 450 demasini si Ford cu 260.

"Efectiv Dacia a livrat 800 de masini in ianuarie si a atinsaproximativ 20% cota de piata. Scaderea vanzarilor Dacia a fostdeterminata in primul rand de asteptarea declansata de anuntul ca«Rabla» va demara in februarie", a subliniat directorul comercialal Dacia. In ceea ce priveste Renault, cota de piata a marciifranceze a fost de 8% in ianuarie, la acelasi nivel ca si inianuarie 2009.

"La nivelul pietei, rezultatele inmatricularilor din ianuarie aufost afectate atat de taxa de poluare, de faptul ca prima jumatatea lunii este una imediat dupa sarbatori si chiar si de conditiilemeteo", a spus Cambolive.

In plus, in conditiile in care voucherele obtinute in cazulcasarii unei masini vechi nu este nominal si poate fi vandut,majoritatea clientilor interesati de achizitia unui model Daciadoresc sa o faca prin programul "Rabla".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO