Eveniment

Scade numărul de tineri înscrişi la masterat. „De ce să mai facă tinerii masteratul dacă sunt plătiţi la fel ca absolvenţii de licenţă?“

Din totalul celor 107.000 de studenţi înscrişi la programele de masterat în anul şcolar 2014/ 2015, aproape 95.860 erau la universităţi de stat (în scădere cu 5,3% faţă de anul şcolar anterior)

Din totalul celor 107.000 de studenţi înscrişi la programele de masterat în anul şcolar 2014/ 2015, aproape 95.860 erau la universităţi de stat (în scădere cu 5,3% faţă de anul şcolar anterior)

Autor: Adelina Mihai

26.06.2017, 07:00 1942

♦ Tinerii admit că firmele care îi angajează nu le solicită diplomele de absolvire a cursurilor de masterat sau doctorat la angajare.

Tinerii care termină o facultate nu se mai înscriu la programe de masterat pentru că diploma de master nu reprezintă o cerinţă la angajare şi nici nu aduce un salariu mai atractiv, spune Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

„Trebuie să pregătim specialişti în economie care să îşi găsească locuri de muncă bine plătite. În ultimii ani numărul de absolvenţi de licenţă care se înscriu la masterat a suferit o reducere drastică. Nici angajatorii privaţi, nici angajatorul public nu fac diferenţa între licenţă şi masterat atunci când angajează tineri. Şi atunci de ce să mai vină tinerii la masterat, mai ales dacă sunt la locurile cu taxă, dacă după ce fac doi ani de şcoală în plus sunt plătiţi la fel ca cei care au doar licenţă? Ar trebui ca măcar în această lege a salarizării bugetare să existe o diferenţă a salariilor pe care le primesc absolvenţii de masterat faţă de cei care au doar licenţa”, a spus   Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, cea mai mare universitate de business din România, care şcolarizează în prezent peste 21.600 de studenţi.

În anul şcolar 2014 – 2015 (pentru care există cele mai recente date), numărul de studenţi înscrişi la programele de masterat a fost de circa 107.000 de persoane, în scădere cu 6,3% faţă de anul şcolar anterior, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO