Eveniment

Scădere pe linie la consumul de energie, gaze şi carburanţi

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu, Sorin Pâslaru

19.08.2014, 00:00 774
Cererea de energie a scăzut cu 3,2% în primele şase luni ale anului, România a ars cu 4,7% mai puţine gaze, iar consumul de benzină şi motorină s-a redus cu aproape 3%, anul 2014 con­turându-se a fi un nou an de scădere pentru cele mai mari pieţe energetice locale. Deja decalajul faţă de 2008, cel mai bun al economiei româneşti, este greu de recuperat, în cazul gazelor naturale diferenţa fiind de peste 20%.
 
 
Introducerea taxelor peste noapte, aşa cum a fost cazul celor 7 cenţi pe litru la carburanţi, implementarea calendarului de liberalizare la gaze, dar şi tragerea pe linie moartă a unor mari consumatori industriali şi-au spus cuvântul în evoluţia din primul semestru a acestor pieţe.

Deşi ani de-a rândul evoluţia consumului de energie sau de gaze naturale a fost strâns legată de evoluţia economiei în general, din 2012 este vizibilă o ruptură între cei doi indicatori, redresarea economică a României fiind bazată în principal pe industrii care nu sunt caracterizate printr-un consum im­portant de energie.

Săptămâna trecută însă, datele Eu­rostat au arătat că România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- evoluţia consumului de energie din 2008 în 2013 , estimări 2014

- evoluţia din sectorul gazelor naturale, consumul din primul semestru 

- piaţa carburanţilor, impactul introducerii accizei suplimentare 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO