Eveniment

Scaderi de 48% la apartamentele din Bucuresti

30.03.2009, 18:40 32

Pretul apartamentelor vechi cu trei camere din zonele 1 Decembrie, Brancoveanu, Dristor si Militari au scazut cu 45-48% in ultimul an, potrivit indexului imobiliar ZF.

In medie, apartamentele din Bucuresti s-au ieftinit cu 34%, zonele periferice suferind cele mai drastice scaderi.
In zonele centrale, scaderile au fost de sub 20-30%, insa in nicio zona din Capitala nu au fost inregistrate cresteri. Cele mai temperate scaderi anuale sunt in zonele Alba Iulia, Victoriei, Decebal si Dorobanti.
Fata de inceputul anului, preturile la apartamente au coborat in medie cu 11% in martie, iar fata de luna februarie cu 8%. Vanzatorii afiseaza preturi din ce in ce mai mici, in timp ce cumparatorii asteapta sa vada pana unde pot cobori aceste preturi.
Piata imobiliara este mai degraba blocata. Datele furnizate de Uniunea Notarilor Publici din Romania arata ca in februarie s-au inregistrat cu 40% mai putine tranzactii fata de februarie 2009, adica 26.428 de tranzactii.
Finantarea mai dificila este una din cauzele blocajului cu care se confrunta in prezent piata imobiliara.
Gradul de indatorare permis de banca a crescut, iar costurile cu dobanzile sunt mai mari. In plus, bancile in rare cazuri mai finanteaza 70-80% din valoarea locuintei, procentul fiind in prezent in jurul a 50%, spun consultantii imobiliari.
Indexul imobiliar ZF este realizat pe baza anunturilor de vanzare la apartamentele de trei camere publicate pe site-ul anuntul.ro si ia in considerare doar apartamentele construite in perioada 1980-1990, cu o suprafata intre 70 si 80 mp.
Romania este printre putinele tari din Uniunea Europeana unde nu exista niciun index oficial al preturilor la apartamente. Institutul National de Statistica a anuntat ca va publica din primul trimestru al anului viitor un indice oficial, pe baza datelor colectate de la Uniunea Notarilor Publici din Romania.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO