Eveniment

Scandal în Austria: Prăbuşirea coaliţiei, o înfrângere masivă pentru unul dintre cele mai de succes partide populiste din Europa, dar şi semn al fragilităţii politice a Europei

Cancelarul austriac Sebastian Kurz

Cancelarul austriac Sebastian Kurz

Autor: Catalina Apostoiu

20.05.2019, 00:05 841

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a pus capăt controversatei sale coaliţii cu Partidul Libertăţii (FPO), un partid naţionalist, după ce o înregistrare video i-a compromis partenerul de guvernare, anunţând că vor fi organizate alegeri anticipate cât de curând posibil într-un pariu că el poate guverna singur, scrie Bloomberg.

Anunţul a venit după publicarea unei înregistrări cu camera ascunsă în care vicecancelarul Heinz-Christian Strache promitea contracte guvernamentale profitabile în schimbul susţinerii politice.

Înregistrarea din 2017, a unei întâlniri în Ibiza cu o femeie care pretindea a fi nepoata unui oligarh rus, a fost obţinută de publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung. Cele două publicaţii nu au dezvăluit cum au obţinut-o şi au declarat că nu ştiu care sunt motivele persoanelor care au realizat-o.

În filmare, femeia se oferă să cumpere o participaţie de 50% la ziarul austriac Kronen-Zeitung şi să-i schimbe poziţia editorială pentru a sprijini Partidul Libertăţii. În schimb, Strache a spus că îi poate oferi contracte publice, explicându-i că vrea „să construiască un mediu media cum este cel al lui Viktor Orban“, făcând referire la premierul Ungariei, considerat de critici un politician cu tendinţe autoritare, notează BBC.

De asemenea, vicecancelarul speculează că preluarea de către ruşi a Kronen-Zeitung ar putea împinge sprijinul pentru partidul său la 34%. „Dacă preluaţi Kronen Zeitung cu trei săptămâni înainte de alegeri şi ne duceţi pe primul loc, atunci putem vorbi despre orice“, a spus Strache. El a sugerat ca, prin această afacere, rusoaica să-şi „înfiinţeze o companie ca Strabag“, un grup austriac de construcţii. „Toate comenzile pe care Strabag le primeşte acum de la guvern le veţi primi dumneavoastră“, a precizat politicianul. Strache a demisionat sâmbătă, după ce 5.000 de protestatari s-au adunat pentru a cere noi alegeri. Acesta a confirmat autenticitatea înregistrării şi a declarat că nu a făcut nimic ilegal. Ilegală a fost înregistrarea, aceasta reprezentând „o încercare ţintită de asasinare politică“, a susţinut acesta.

Şeful FPO a mai declarat că înregistrarea reprezintă o „capcană“ şi că demisionează pentru a nu afecta imaginea partidului său.

 „În ultimii doi ani, am făcut o mulţime de compromisuri“ pentru a realiza priorităţile coaliţiei, a declarat Kurz. „După acest video, declar că mi-a ajuns“.

Kurz a fost dur criticat pentru cooptarea FPO, de extremă dreapta, la guvernare, iar criza reprezintă un eşec în ceea ce priveşte eforturile cancelarului de a neutraliza FPO prin îmbrăţişarea acestuia.

Prăbuşirea coaliţiei austriece reprezintă o înfrângere majoră pentru unul dintre cele mai de succes partied populiste de pe continent cu numai o săptămână înaintea alegerilor pentru Parlamentul European în care naţionaliştii din Marea Britanie până în Polonia vor să dea o lovitură sistemului.

Căderea coaliţiei reprezintă în acelaşi timp un semn al fragilităţii politice a Europei în condiţiile în care declinul multor partied mainstream fac guvernele de coaliţie mai instabile.

Alegerile anticipate pot fi decise oficial fie de către preşedinte, care a declarat că le susţine pentru a reda încrederea în democraţie, sau prin autodizolvarea parlamentului.

Încercarea lui Kurz de a guverna singur s-ar putea dovedi a fi un pariu cu mize foarte mari. Sondaje de opinie realizate înainte de publicarea înregistrării sugerau că acesta ar câştiga majoritatea voturilor, dar cu o susţinere de aproximativ 34% nu ar avea o marjă suficient de mare pentru a rămâne la putere fără un aliat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO