Eveniment

Scandalul Carpatica Asig – ASF: fostul vice al ASF Daniel Tudor a intrat în vizorul procurorilor DNA

Daniel Tudor, fostul vicepreşedinte al ASF, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru că ar fi ignorat concluziile unui raport care evidenţia deficienţe grave la compania de asigurări Carpatica, deţinută de omul de afaceri Ilie Carabulea. Foto Octav Ganea

Daniel Tudor, fostul vicepreşedinte al ASF, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru că ar fi ignorat concluziile unui raport care evidenţia deficienţe grave la compania de asigurări Carpatica, deţinută de omul de afaceri Ilie Carabulea. Foto Octav Ganea

Autor: Ciprian Botea

29.01.2014, 20:13 1528

Fostul vicepreşedinte al ASF Daniel Tudor este ultimul nume apărut în dosarul în care procurorii DNA care investighează mai mulţi reprezentanţi ai Carpatica Asig şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) învinuiţi de luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Tudor este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru că ar fi ignorat concluziile unui raport care evidenţia deficienţe grave la compania de asigurări Carpatica, deţinută de omul de afaceri Ilie Carabulea, nereguli care ar fi impus o majorare de capital de 15 mil. euro şi suspendarea activităţii.

Marţi fuseseră reţinuţi în acest dosar Ilie Carabulea, Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig, şi Marian Mîrzac, membru al consiliului ASF şi fost director general al Carpatica. Aseară era aşteptată o decizie a judecătorilor privind propunerea de arestare preventivă a celor trei. Potrivit procurorilor, aceştia ar fi constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au reuşit în mod fraudulos să influenţeze rezultatele unor controale efectuate de ASF la Carpatica Asig. Gruparea ar fi fost susţinută de Daniel Tudor şi de Ovidiu Giurgea, angajat al ASF.

Procurorii mai investighează în acest dosar şi autorizarea în iunie anul trecut a Inei Crudu în funcţia de director general al Carpatica Asig. Urmărită penal este şi Laura Chiţoiu, soţia ministrului de finanţe Daniel Chiţoiu, care conduce divizia de autorizare din cadrul ASF.

Laura Chiţoiu este angajată a autorităţii de supravehere a asigurărilor din 2008 şi încasează un salariu lunar de peste 4.300 de euro pe lună, potrivit declaraţiei de avere a soţului său.

Funcţia de director general într-o companie de asigurări de talie mare este una dintre cele mai râvnite din industria financiară. De exemplu, Marian Mîrzac avea venituri lunare de circa 11.000 de euro pe lună în momentul în care ocupa funcţia de director general al Carpatica Asig, potrivit propriei declaraţii de avere.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.01.2014

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO