Eveniment

Scandalul din sănătate ia amploare: sindicatele anunţă o grevă generală pentru că există personal căruia veniturile i-au scăzut după revoluţia fiscală

Scandalul din sănătate ia amploare: sindicatele...

Autor: Georgiana Mihalache

20.04.2018, 00:00 161

Nemulţumirile cresc în sistemul de sănătate românesc, în ciuda asigurărilor date de autorităţi, care au încercat să găsească soluţii astfel încât veniturile personalului auxiliar, de la infirmiere la biologi, să nu scadă după plafonarea sporurilor.

Organizaţia sindicală Sanitas a anunţat că la 11 mai angajaţii din domeniul sănătăţii şi din asistenţa socială vor intra în grevă, după ce în urma sistemului de salarizare au fost scăderi la veniturile personalului de suport din spitale. „Conform datelor salariale colectate până acum de la membrii de sindicat, există două categorii de angajaţi (medici şi asistenţi medicali) al căror salariu a crescut, în proporţii diferite, însă există cel puţin şapte categorii profesionale care pierd din venitul salarial lunar sume care ajung până la 1.300 lei”, se arată într-o informare a Sanitas.

Printre revendicările sindicatelor din sănătate se numără eliminarea plafonului pentru sporuri, de 30% din bugetul de salarii, şi creşterea salariilor pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială. Ieri, angajaţii Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu au protestat în curtea spitalului după ce 40% din personalul spitalului a avut salarii mai mici în urma diminuării sporurilor, după cum a susţinut managerul spitalului, Cristian Vasile Roman, citat de Mediafax.

Scăderile salariale la personalul medical au fost între 100 şi 1.200 de lei, a mai spus şeful spitalului din Sibiu. Şi la Spitalul de Pneumoftiziologie din Galaţi au fost proteste ieri, circa 50 de infirmieri şi brancardieri spunând că salariul le-a scăzut în medie cu 300 de lei în urma modificării regulamentului de sporuri. 

 În ultimele zile, medicii, asistentele şi infirmierele din câteva spitale din Bucureşti şi din ţară au protestat în faţa unităţilor spitaliceşti, problema invocată de aceştia fiind legată de sporuri. Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salariilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO