Eveniment

Schimbarea schimbării: cum ar putea arăta noua schemă pentru regenerabile?

Schimbarea schimbării: cum ar putea arăta noua schemă...

Autor: Roxana Petrescu

29.03.2013, 00:05 3642

Un investitor într-un proiect solar este recompensat acum cu 6 certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră produs, dar el ar putea să primească din vara acestui an doar patru, restul urmând să fie recuperate în mod eşalonat de la jumătatea anului 2016, se arată într-un nou proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se urmăreşte modificarea actualei scheme de sprijin pentru investitorii în energie regenerabilă.

Modificarea ar urma să intre în vigoare din iulie anul acesta şi-i va afecta pe investitorii în energie eoliană, solară şi hidro. Această posibilitate a fost expusă şi de Zoltan Nagy Bege, membru al comi­tetului de reglementare din Autoritatea Naţională de Reglementare în dome­niul Energiei (ANRE), la o conferinţă pe teme ener­getice.

Până acum, o altă variantă vehiculată în piaţă prevedea reducerea sub­stan­ţială a numărului de certificate verzi alocate pentru fiecare tehnologie în parte, concomitent cu reducerea preţului maxim admis de lege, de la 55 de euro până la 30 de euro.

„Dacă analizăm bine, este de fapt o mică păcăleală pentru că apoi vom avea o creştere a costurilor cu certificatele din 2016. Într-adevăr, la acel moment preţul poate fi mai mic, dar vedem deja că şi acum preţul certificatelor verzi este în scădere. Este posibil să ajungem tot acolo. Oricum, sper să existe o dezbatere publică“, spun surse din Ministerul Economiei.

Ce spune textul?

„În perioada 01.07.2013-30.06.2016 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile după cum urmează: un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, un certificat verde pentru centralele eoliene, două certificate verzi pentru centralele electrice solare, cu recuperarea acestora începând cu 01.07.2016 pentru centralele prevăzute la literele a) (hidrocentrale) şi c) (solare), respectiv începând cu 01.01.2018 pentru centralele prevăzute la litera b) (eoliene). Modalitatea de recuperare eşalonată a numărului de certificate verzi amânate se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ANRE“, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Practic, deşi investitorilor nu li se taie propriu-zis spirjinul acordat prin actuala schemă, ei nu vor putea folosi certificatele care li se cuvin în totalitate, decât de la jumătatea anului 2016.

De exemplu, în acest moment, investitorii în proiecte eoliene primesc câte două certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea în timp ce proiectele solare sunt recompensate cu câte 6 certificate verzi pentru fiecare MWh.

Aluzii la această posibilitate au fost făcute recent chiar de către un reprezentant al ANRE.

„S-a propus amânarea acordării unui anumit număr de certificate“, a spus în cadrul unei conferinţe de presă Zoltan Nagy Bege, membru al Comitetului de Reglementare din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

O altă variantă

Înainte de această propunere a mai circulat în piaţă o altă variantă prin care se urmărea modificarea actualei schemei de sprijin, considerată mult prea generoasă pentru investitori, dar cu efecte substanţiale în facturile suportate de consumatori, în special de cei industriali. Astfel, iniţial se urmărea o reducere de la două certificate verzi la eoliene la 1 sau 1,5, de la 3 certificate la 1,4 pentru microhidrocentrale, de la 6 la 3,5 pentru centrale fotovoltaice şi de la 2 certificate la 1,6 pentru biomasă. De asemenea, proiectul prevedea ca nivelul maxim acceptat pe piaţă de tranzacţionare a certificatelor verzi să fie 30 de euro, faţă de 55 de euro în prezent şi păstrarea minimului garantat la 27 de euro .Œn plus, se introducea o limitare la nivel naţional a numărului maxim de MW produşi din energie verde la 3.500 MW.

Nici din actualul proiect de ordonanţă de urgenţă nu lipseşte o limitare pentru capacitatea care ar urma să fie dezvoltată în aceste proiecte. Astfel, ANRE va avea dreptul să sisteze acreditarea centralelor electrice în cazul în care capacitatea instalată a acestora va depăşi ţintele stabilite în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile.

Şedinţa de azi

În cursul zilei de azi, la ANRE va avea loc analiza raportului de monitorizare al pieţei de proiecte de energie regenerabilă pe 2012, şedinţă în care se urmăreşte să se stabilească dacă există sau nu supracompensare în cadrul tehnologiilor verzi care se încadrează în actuala schemă de sprijin.

Potrivit celui mai nou proiect de ordonanţă de urgenţă, aceste măsuri sunt luate „în vederea sistării efectului de creştere necontrolată a preţurilor la clienţii finali de energie electrică“, cât şi a „menţinerii competitivităţii principalelor sectoare economice mari consumatoare de energie.“

Încă de la începutul acestui an, mai multe autorităţi locale, în frunte cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, au spus că este necesară o reducere a actualei scheme de sprijin. Problema este că de 3 luni de zile, pe piaţă au circulat mai multe informaţii, lucru care nu a făcut altceva decât să blocheze o serie întreagă de investiţii.

Până în acest moment, proiectele de energie regenerabilă au atras investiţii de peste 3 miliarde de euro, în România fiind montaţi peste 2.100 de MW numai în proiecte eoliene, de exemplu. Circa 80% din toate investiţiile străine directe atrase de România în primele trei luni ale anului trecut au venit din proiectele de energie verde.

Problema este că toată această industrie s-a dezvoltat fără a genera investiţii în infrastructura de transport sau în unităţi de reglaj capabile să echilibreze sistemul în faţa acestui boom de energie regenabilă. Mai mult, cea mai mare parte din aceste investiţii stă în echipamente care însă nu au fost cumpărate din România, ci importate din ţări cu tradiţie. Practic, pe orizontală nu s-au văzut investiţii majore în industria de componente sau în formarea de noi locuri de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO