Eveniment

Şcoala vs. piaţa muncii: Tinerii ar accepta orice job şi salariu, dar angajatorii le cer diplome de specializare

Şcoala vs. piaţa muncii: Tinerii ar accepta orice job şi salariu, dar angajatorii le cer diplome de specializare

Cele mai căutate job-uri de către vizitatorii târgului au fost cele din domenii care nu necesită atestări de specializare sau experienţă

Autor: Corina Mirea

14.05.2012, 00:06 2099

Peste 15.000 de români au încercat să-şi găsească un loc de muncă în acest weekend în cadrul unui târg de joburi organizat în Capitală, la care au fost prezente peste 100 de companii angajatoare, printre care s-au aflat Medlife, Renault, Microsoft sau Adecco.

Deşi companiile au scos la concurs sute de joburi vacante, unele foarte nişate, cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se mulţumesc cu "orice", numai să nu li se solicite diploma care să le ateste specializarea într-un domeniu specific.

Spre exemplu, Alexandra Olaru, 21 de ani, studentă în anul II la Facultatea de Drept, a afirmat că, deşi consideră că postul de barman pe care îl ocupă în prezent ar fi bine plătit (1.500 de lei/lună), vrea să-şi caute un nou loc de muncă.

"În acest moment am un loc de muncă destul de bine plătit, dar programul consider că nu mă mai avantajează şi nici nu mă duc la serviciu cu plăcere. Nu am venit să caut ceva în mod special, nu pot să spun că sunt hotărâtă să depun CV-ul pentru o anumită companie. Oferta este generoasă şi încă o studiez", a explicat Alexandra, care a participat sâmbătă la târgul de job-uri eJobs EXPO, organizat de site-ul de recrutare eJobs, liderul pieţei de profil. Cele mai căutate job-uri de către vizitatorii târgului au fost cele de entry-level şi din domenii care nu necesită atestări de specializare sau o perioadă minimă de experienţă, spun organizatorii.

"Candidaţii fără experienţă aplică cel mai des pentru posturi care nu cer un nivel crescut de specializare. Aceştia se îndreaptă mai mult spre IT, asigurări, retail şi vânzări. Astfel, tinerii se îndreaptă spre companiile care oferă poziţii de entry-level sau internship care nu necesită o perioadă minimă de experienţă pe un post similar", adaugă Laura Chilom, HR consultant în cadrul eJobs.

Cuvintele de ordine ale târgului pentru anul 2012 au fost "gradul înalt de specializare" sau, mai bine spus, lipsa acestuia, potrivit angajatorilor prezenţi la eveniment. Înarmaţi cu zeci de CV-uri, candidaţii s-au prezentat în faţa managerilor de HR fără aşteptări prea mari, nici în ceea ce priveşte funcţia, salariul sau mediul de lucru.

"În cele două zile de târg am strâns între 1.000 şi 2.000 de CV-uri. Cererea pentru posturile de tip entry-level este foarte mare şi, din păcate, companiile încă nu pot suplimenta insuficienţa ofertelor din acest sector. Anul acesta, am observat că oamenii nu sunt foarte hotărâţi în ceea ce priveşte locul de muncă pentru care ar vrea să aplice. Mulţi merg pe premisa «orice e bun»", a spus Raluca Eglyar, senior HR consultant în cadrul firmei de recrutare Adecco, unul dintre cei mai mari jucători de pe această piaţă.

În plus, reprezentanţii marilor companii prezente la târg afirmă că în absenţa unor diplome care să ateste specializări de nişă, tinerii care îşi doresc un nou loc de muncă se simt dezorientaţi atunci când intră în contact cu oferta mare de locuri disponibile.

"În acest moment avem 30 de proiecte de recrutare în care sunt asociate unul sau mai multe posturi în domeniul de fabricaţie şi inginerie care necesită o experienţa minimă de trei ani. Până acum am strâns în jur de 700 - 800 de CV-uri. Totuşi, spre deosebire de alte târguri, sunt mai puţini cei care ştiu pentru ce vin la un astfel de eveniment", a spus Camelia Văduva, şef departament de recrutare şi managementul carierei în cadrul grupului Renault.

Similică Stoichescu, 47 de ani, este unul dintre cei aproximativ 426.000 de şomeri din România care nu reuşeşte să îşi găsească un loc de muncă de mai bine de 2 ani de zile. "Am studii superioare în domeniul matematicii şi de doi ani sunt şomer. Îmi doresc o recalificare în domeniul IT sau cel al vânzărilor, dar ştiţi cum e, acum se caută mai mult tinerii. Şi fără să am specializare în zonele astea, nu ştiu ce şanse mai am după ce îmi depun CV-ul", a afirmat acesta.

eJobs EXPO a fost primul târg de joburi organizat de eJobs, cel mai mare site de recrutare online de pe piaţa locală, care în urmă cu mai puţin de două luni a vândut 70% din acţiuni către compania elveţiană Ringier, unul dintre cele mai importante grupuri de media din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO