Eveniment

Scumpiri în lanţ din prima zi a anului: benzina costă cu 2% mai mult, motorina cu peste 3%, iar energia cu 6%. La rând sunt gazele

Scumpiri în lanţ din prima zi a anului: benzina costă cu 2% mai mult, motorina cu peste 3%, iar energia cu 6%. La rând sunt gazele

Autor: Roxana Petrescu

03.01.2013, 00:07 2243

Durere la pompe: carburanţii s-au scumpit cu aproape 7% în 2012

Anul 2013 a debutat cu o scumpire semnificativă a carburanţilor. Astfel, un litru de benzină costă acum cu 11 bani mai mult în staţiile de alimentare Petrom faţă de ultimele zile din 2012, în timp ce motorina este cu 19 bani mai scumpă.

După această nouă scumpire motorina a sărit din nou de pragul de 6 lei pe litru, în timp ce benzina se comercializează la un preţ de circa 5,8 lei, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul companiei petroliere. Tradusă în procente, scumpirea de la începutul anului a fost de circa 2% în cazul benzinei şi de peste 3% în cazul motorinei. Scumpirile nu au venit pe fondul evoluţiei cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, ci au fost determinate de creşterea accizelor şi a modificării nivelului cursului de schimb la care se calculează acestea. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013 este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţă de cel utilizat în acest an, de 4,3001 lei/euro. De asemenea, Guvernul a avizat creşterea accizelor la motorină la 1 ianuarie, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.

Comparativ cu prima zi a anului 2012, la începutul acestui an un litru de benzină era cu 6,2% mai scump în lei, în timp ce litrul de motorină era cu 6,8% mai costisitor.

Potrivit statisticilor europene, pentru perioada 09.01.2012-17.12.2012 România a înregistrat a cincea cea mai mare scumpire a motorinei, de 4,5% în euro. Pe primul loc s-a clasat Slovenia cu 9%, în timp ce pe ultimul loc s-a situat Grecia cu o ieftinire a motorinei de circa 6% în intervalul de timp analizat. În ceea ce priveşte scumpirea benzinei în perioada 09.01.2012 - 17.12.2012, tot potrivit statisticilor europene, România s-a aflat la jumătatea clasamentului format din cele 27 de state membre.

În 2011 în România s-au consumat circa 6 milioane de tone de carburaţi şi este posibil ca şi în 2012 la nivel de piaţă să se fi înregistrat cantităţi similare. În total, potrivit calculelor ZF piaţa de carburanţi se ridică la circa 4,6 - 5 miliarde de euro, segmentul de retail fiind de aproape 70%. Mai bine de un sfert din această piaţă reprezintă importuri de carburanţi, de motorină în special, după cum arată informaţiile furnizate de Institutul Naţional de Statistică aferente anului 2011. În primul semestru din 2012 importurile de produse petroliere erau de circa 600 de milioane de euro.

Energia, mai scumpă cu 6% de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2013 şi factura la energie este mai costisitoare cu 6% după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) le-a recunoscut producătorilor de electricitate costuri mai mari pentru cantităţile livrate în coşul reglementat. Preşedintele ANRE Nicolae Havrileţ a declarat la finalul anului trecut că preţul reglementat la care va vinde din 2013 Nuclearelectrica a crescut de la 121 lei la 142 lei MWh. Hidroelectrica a obţinut o majorare de la

71 lei la 125 lei MWh, iar Complexul Energetic Oltenia va comercializa energia în regim reglementat la 190 lei, în urcare de la 172 lei pe MWh. Totodată, Complexul Energetic Hunedoara va vinde la 271 lei pe MWh, în timp ce Petrom va comercializa electricitatea în regim reglementat la 169 lei pe MWh. Dar aceasta nu este singura scumpire cu care consumatorii se vor confrunta anul acesta în ceea ce priveşte energia electrică, în total fiind vorba de majorări de circa 10%. Dincolo de scumpirea de 6% din prima zi a acestui an, vor mai avea loc şi alte scumpiri de pe urma schemei de sprijin pe care România o pune la dispoziţia investitorilor în energie verde. În primele 11 luni ale anului 2012 sumele din această schemă de sprijin au ajuns la 260 de milioane de euro, triplu faţă de tot anul 2011. Astfel, dacă în medie un consumator casnic are nevoie lunar de circa 100 kWh pentru care plăteşte circa 40 de lei, anul acesta factura lunară medie se va încărca cu alţi 4,5 lei, potrivit calculelor ANRE.

Gazele naturale vor arde tot mai mult la buzunare. Câte scumpiri sunt programate pentru 2013

La gazele naturale încă nu a fost înregistrată vreo scumpire de la începutul acestui an, dar acest lucru nu înseamnă că 2013 va fi un an ocolit de creşteri de preţ în acest domeniu. Astfel, potrivit calendarului de eliminare a preţurilor reglementate în domeniul gazelor natuarle pentru consumatorii noncasnici, prima scumpire de 5% va avea loc la 1 aprilie, fiind urmată de o majorare de preţ de 5% la 1 iulie şi de o altă apreciere, de 3%, la începutul lunii octombrie. Consumatorii casnici vor fi mai protejaţi de valul de scumpiri cauzat de angajamentul României în faţa FMI şi a Comisiei Europene de a renunţa la tarifele reglementate. Astfel, sunt aşteptate două scumpiri, una de 8% la începutul lunii iulie şi una de 2% la începutul lunii octombrie. Potrivit calendarului de eliminare a preţurilor reglementate din domeniul gazelor naturale, în cazul consumatorilor noncasnici întregul proces se va finaliza în octombrie 2014, în timp ce în cazul populaţiei procesul de liberalizare se va termina în ianuarie 2016.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO