Eveniment

Scutul antirachetă din România, subiect de dezbatere în Consiliul NATO – Rusia

Generalul american John Gardner, locţiitorul comandantului Forţelor SUA în Europa (st.), şeful Statului Major al Armatei Române, Ştefan Dănila (centru) şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein (dr.), marţi la ceremonialul militar de la Deveselu, organizat cu ocazia anunţării amplasării scutului

Scutul antirachetă din România, subiect de dezbatere în Consiliul NATO – Rusia

Autor: Radu Vinteanu, Iulian Anghel

04.05.2011, 23:49 604

Scutul american antirachetă care va fi construit de americani înRomânia la Deveselu (Olt) s-a aflat ieri pe agenda ConsiliuluiNATO-Rusia de la Bruxelles, Moscova cerând din nou garanţiijuridice că acesta nu este îndreptat împotriva sa.

Subiectul scutului antirachetă care va fi construit laDeveselu şi care va consta în amplasarea de interceptoare derachete şi de radare de direcţionare a rachetelor a fost prezentieri în majoritatea publicaţiilor din Occident şi din Rusia fără săfie însă amplu comentat. Câteva ziare din Federaţia Rusă preiaudeclaraţii ale liderilor ruşi care se opun acestui scut, în vremece Rossiskaia gazeta sugerează că intenţia României este aceea de apune mâna pe Republica Moldova.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aures­cu, cel care negociazădin partea Româ­ni­ei amplasarea scutului antirachetă, a susţinutdin nou că îngrijorările Moscovei nu sunt înte­me­iate, iar scutuleste strict defensiv. Riscurile am­plasării scutului sunt cu multmai mici decât par­ticiparea la el, susţine Aurescu.

Astăzi Ministerul român de Externe va ofe­ri detaliile tehniceale amplasării scutului antirachetă la Deveselu.

"Nu trebuie să uităm că suntem stat mem­bru NATO deja de câţivaani, avem un profil im­portant în cadrul Alianţei şi prininstalarea aces­tui sistem antirachetă, care va face parte dinsistemul NATO antirachetă, deci baza de la Deveselu va deveni obază NATO probabil tot la orizontul anilor 2015, în jurul acestuitermen, eu cred că securitatea naţională a României creş­te.Riscurile sunt cu mult mai mici decât avantajele pe care lepresupune participarea României la acest proces", a spus ieriAurescu.

Potrivit oficialului român, nu sunt purtate de România negociericu Rusia pe acest aspect, discuţiile fiind la nivel de NATO şiFederaţia Rusă şi Federaţia Rusă-SUA.

"Statele Unite şi Federaţia Rusă sunt în permanent contact, seconsultă permanent cu privire la acest proiect."

El a susţinut că nu se poate exprima cu privire la o ţară anumecare ar putea ataca Euro­pa sau chiar Românie de a fost nevoie descut, făcând trimitere însă, la modul general, la instabilitateadin Orientul Mijlociu.

Marţi, în ziua în care preşedintele Traian Băsescu a anunţatdecizia Bucureştiului de a fi gazdă scutului antirachetă - odecizie istorică care plasează România sub umbrela militară a SUA -Rusia a cerut garanţii că noile dezvoltări militare nu suntîndreptate împotriva sa.

"În această situaţie, este şi mai necesar să primim garanţiijuridice din partea Statelor Uni­te asupra faptului că sistemulantirachetă care urmează să fie amplasat în Europa nu esteîn­dreptat împotriva forţelor strategice nucleare ruse", a anunţatMinisterul rus al Afacerilor Ex­terne, citat de agenţiileinternaţionale de presă.

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu, cunoscut pentrupoziţia sa prorusă, a susţinut că relaţia dintre România şi Rusiaar putea avea de suferit, însă nu neapărat de pe urma amplasăriiscu­tului antirachetă, ci a stângăciilor diplo­maţieiromâneşti.

Întrebat dacă amplasarea elementelor scu­tului va afectarelaţiile cu Federaţia Rusă, Iliescu a răs­puns: "Într-un fel da,dar nu atât datorită aces­tui lucru, ci datorită stângăciilornoastre şi lip­sei de abordare cu înţelepciune. Rusia estepru­dentă şi foarte atentă şi păstrează anumite sensibilităţi, deşilucrurile s-au schimbat radical după 1989".

Iliescu a afirmat că amplasarea scutului antirachetă în Româniareprezintă un element de securitate generală în zonă.

El a adăugat că, în contextul globalizării, sta­tele nu se potsustrage unei interconectări, chiar dacă aceasta implică şi ocedare de suveranitate.

"Când am devenit membri NATO, am transferat elemente desecuritate în această co­mu­nitate în care ne-am conectat. Astaîn­seam­nă o ştirbire a suveranităţii naţionale, dar este oştirbire asumată, pentru că asta este lumea, glo­balizarea", aafirmat Iliescu.

Atât presa rusă, cât şi agenţiile de presă din Europa şi SUAremarcă faptul, numit de ele ironic, că baza care va găzdui scutula fost construită de sovietici.

"Ironia sorţii, baza aeriană aleasă pentru acest scut, privit cuneîncredere de Moscova, a fost construită în 1952 cu ajutorulUniunii So­vie­tice şi a primit primele avioane MIG staţio­na­te înRomânia", comenta Agenţia France Presse.

Aerodromul Deveselu a fost inaugurat în 1952, fiind construit desovietici. El a găzduit regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică.În 2002 a fost dezafectat pe fondul restucturării armatei române.MIG-urile de provenienţă sovietică vor fi scoase în următorii anidin uz. Criza economică a împiedicat România să se doteze cuavioane multirol americane F - 16, cum a decis CSAT.

Aerodromul Deveselu, aflat la o sută de kilometri de Bulgaria,va găzdui, în cadrul scutului american antirachetă 24 de rachete deinterceptare SM-3 de nouă generaţie, începând cu 2015. La început,el va fi deservit de 200 de militari americani, numărul acestoraputând creşte până la 500.

Primarul localităţii Deveselu, Gheorghe Beciu, a declarat ieripentru Mediafax că a fost sunat de preşedintele Traian Băsescu,care i-a cerut să îi informeze pe localnici cu privire la scutulantirachetă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO