Eveniment

Se regrupează forţele: Ce pierde coaliţia din ieşirea UDMR de la guvernare

Se regrupează forţele: Ce pierde coaliţia din ieşirea...

Autor: Iulian Anghel

28.11.2014, 00:05 678
Ieşirea UDMR de la guvernare este primul indiciu important că pierderea alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta poate conduce la reaşezări majore în Parlament şi la o schimbare de putere, pe care, de altfel, preşedintele ales Klaus Iohannis a prezis-o pentru 2015.

Deocamdată, pierderea nu este dramatică pentru că partidele din coaliţie au o majoritate confortabilă în Legislativ, peste 60%. Coaliţia pierde 26 de parlamentari maghiari (18 deputaţi şi 8 senatori), dar prin anunţata cooptare la guvernare a Partidului Liberal Reformator al lui Călin Popescu-Tăriceanu câştigă mai mult, 28 de parlamentari (18 deputaţi şi şase senatori). De fapt, acum se vede mai bine că plecarea din PNL a lui Tăriceanu a produs o rană destul de gravă liberalilor, pentru că cei 28 de parlamentari care l-au însoţit înseamnă 20% din numărul liberalilor din Parlament, care au mai rămas acum în număr de 142.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a anunţat ieri că Uniunea a decis să iasă de la guvernare, dar că nu urmă­reşte o schimbare de putere. Motivul, aşa cum a fost expus, este unul rezonabil: Uniunea a înţeles mesajul electoratului şi doreşte să se întoarcă mai mult către alegători. Judeţele cu popu­laţie majoritar maghiară au votat masiv cu Iohannis (80% în Harghita, 77% în Covasna, 69% în Mureş). Potrivit lui Hunor, Uniunea nu vrea să creeze instabilitate prin ieşirea de la guvernare şi a ajuns la concluzia că guvernul poate funcţiona şi poate avea stabilitate şi fără UDMR.

La rândul său, Victor Ponta şi-a asigurat în partid câteva luni de linişte. Conducerea PSD a decis ieri că un congres al partidului va fi organizat abia în primăvara viitoate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO