Eveniment

Seaca sursa nr. 1 de finantare: romanii nu mai trimit bani acasa. Cum comentati?

Seaca sursa nr. 1 de finantare: romanii nu mai trimit bani acasa
13.09.2009, 18:47 97

Remiterile de bani ale romanilor din strainatate, cea mai sigurasursa de finantare a deficitului extern din ultimii ani, s-auprabusit in iulie, coborand cu 90% fata de nivelul din aceeasiperioada a anului trecut.

Transferurile curente, care reprezinta in principal baniitrimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate, s-audiminuat semnificativ, excedentul lunar ajungand in iulie la doar120 mil. euro, fata de 500 milioane de euro in aceeasi luna din2008, conform datelor BNR. Astfel, de la o scadere de doar 10% peprimele cinci luni ale anului, volumul total al remiterilor ajungesa fie mai mic cu aproape 30% pe primele sapte luni ale anului.

"Transferurilecurente nete au avut o performanta slaba in iulie. Excedentul lunars-a situat numai la 120 mil. euro, una dintre cele mai mici valoridin ultimii cinci ani. Dincolo de efectele determinate de reducerearitmului anual de crestere a salariilor nominale si de incetinireaactivitatilor de creditare, consumul gospodariilor populatiei esteafectat si de scaderea veniturilor din remiteri", considera FlorinSinca, analist in cadrul BCR.

Dupa mai multi ani de crestere sustinuta, fluxurile remiterilorau incetinit semnificativ incepand din primavara acestui an. Inaprilie, scaderea a fost de 27%, in mai corectia s-a atenuat la15%, pentru ca la jumatatea anului ajustarea sa se accentueze la50%. Evolutia vine pe fondul crizei financiare internationale si aldeteriorarii economiilor statelor vestice.

"Remiterile de bani au scazut in iunie si iulie pentru ca oricumin august romanii s-au intors in tara si au cheltuit in mod directbanii, fara a mai folosi modalitati de transfer de numerar. Noi aminregistrat o crestere a vanzarilor de caramida in iulie-august,cand s-au intors muncitorii romani in tara, iar din septembrievanzarile au inceput sa scada", spune Iulian Mangalagiu, directorulgeneral al producatorului de materiale de constructii CeramicaIasi. El a afirmat ca romanii care s-au intors din Italia si Spaniaau cumparat materiale de constructii in august pentru ca erau maiieftine, foarte multe din casele din judetele Suceava, Botosani siIasi avand in prezent caramizi in curte.

"Capsunarii" romani au fost in anii trecuti cei mai harnici dinEuropa in privinta sumelor trimise acasa. Conform unor statisticirealizate de Banca Mondiala, in 2007 Romania ocupa primul loc inEuropa si locul al zecelea in lume in privinta sumelor trimiseacasa de emigrantii plecati la munca in strainatate. Remiterile audepasit pentru prima data miliardul de euro in 2001 si de atuncicresterea lor nu a mai avut limite, anul trecut volumul trecand de6 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO