Eveniment

Sebastian Mocanu, partener, EY Romania Transaction Advisory - Financial Services: Vedem că 70-80% dintre băncile din România sunt cu capital strain. Nu ne aşteptăm la fuziuni între băncile din top 10 decât dacă sunt determinate de tendinţe regionale

Sebastian Mocanu, partener, EY Romania Transaction...

Autor: Alex Ciutacu

05.07.2018, 15:12 592

Sebastian Mocanu, partener, EY Romania Transaction Advisory - Financial Services: Vedem că 70-80% dintre băncile din România sunt cu capital strain. Nu ne aşteptăm la fuziuni între băncile din top 10 decât dacă sunt determinate de tendinţe regionale

Majoritatea băncilor de pe piaţa locală sunt bănci cu capital străin, care aparţin de o bancă-mamă. Astfel, tendinţele arată că nu vor avea loc anul acesta fuziuni între băncile din top 10 de pe piaţa locală, decât dacă sunt determinate de deciziile regionale, spune Sebastian Mocanu, partener, EY Romania Transaction Advisory - Financial Services, în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 18.

Ce a mai declarat Sebastian Mocanu în cadrul evenimentului:

- Dacă ne uităm puţin mai în detaliu la ce înseamnă top 10 bănci la fiecare ţară, vedem că top 10 bănci au peste 80% din active şi peste 80-90% din profit.

- Consolidarea va fi inevitabilă. Sunt costuri legate de reglementare sau spălare a banilor care vor aduce costuri suplimentare.

- Profitul sau accesul la pool-ul de profit al unei ţări este destul de limitat. Este destul de dificil să obţii profituri rezonabile. O cotă de piaţă de 5% poziţionează o bancă la o parte mai semnificativă din profiturile care se pot strange în sistemul bancar.

- Partea legată de costuri, tot ce înseamnă dinamica M&A-uri, şi în regiune putem vorbi şi de alte influenţe, precum problemele existente la nivelul asociaţiilor mamă. Vedem 70-80% ca fiind capital străin. Dacă băncile mamă au probleme financiare acestea se vor vedea şi în România. Acest lucru se poate vedea şi în cazul Veneto.

- Eu cred că are sens să cumperi o bancă sub 1%, cred că asta e şi strategia celor de la JC Flowers. A fost recent un articol în care Flowers spunea că vrea să crească banca din România prin achiziţii cu intenţia de a o vinde mai departe. Nu ne aşteptăm să fie fuziuni între băncile din top 10 decât dacă sunt determinate de tendinţe la nivel regional. Pentru a creşte valoarea unei bănci este nevoie să creşti în mărime. Creşterea o poţi face prin aceste achiziţii, chiar dacă sunt mici.

- În timp ce Treichl vorbeşte despre potenţialul regiuni şi interesul de a o susţine mai departe, iar Flowers vrea să continue achiziţiie, cei de la SocGen au spus că nu văd potential de creştere anorganică prin achiziţii în România, Polonia şi Cehia.

- Pe termen scurt, eu aş cumpăra o bancă stabilă, iar pe termen mediu şi lung una cu problem.

- Nu văd o evoluţie semnificativă a băncilor de tip challenger în România, cel puţin în următorul an -  un an şi jumătate.

- Dacă aş fi investitor, aş lua o bancă între traditional şi fintech, ar avea sens. O bancă tradiţională combinată cu tehnologiile aduse de fintech. Nu ştiu cât de pregătită este populaţia pentru soluţii de tip fintech, dar în mod cert aceasta este direcţia. Rămâne de văzut ritmul în care se va întâmpla, dar ca şi strategie trebuie mers în ambele direcţii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO