Eveniment

Seceta prelungită îi costă pe fermieri 2 miliarde de euro

Seceta prelungită îi costă pe fermieri 2 miliarde de euro

Doar 1,5% din totalul terenurilor arabile este irigat

Autor: Gabriel Razi

01.08.2012, 00:06 456

Fermierii vor pierde în acest an încasări de 2 miliarde de euro din cauza secetei pentru că doar 100.000 de hectare, adică 1,5% din totalul terenurilor arabile, sunt irigate.

Mai puţin expuşi în faţa secetei sunt fermierii din Brăila, unde 20% din suprafaţa agricolă a judeţului este iriga­tă, sau Ialomiţa, cu 9% din total irigat.

"Irig doar 700 de hectare după ce anii trecuţi am udat chiar şi 6.000 de hec­tare de teren, toate suprafeţele ce pot fi irigate de noi, dar ca urmare a nivelului scăzut al Dunării nu am putut iriga în acest an", explică situaţia Ştefan Poienaru, proprietar al Agrofam Holding, companie care exploatează 25.000 de hectare de teren arabil.

Suprafeţele irigate pe plan local se află într-un declin puternic după ce în urmă cu patru ani erau udate aproximativ 300.000 de hectare de teren. Unul dintre motivele din spatele acestei evoluţii este eliminarea subvenţiei pentru irigaţii.

În lipsa unui sistem de irigaţii funcţional, pârghia preţurilor este una din ultimele soluţii pentru a limita reducerea încasărilor.

Citiţi articolul integral pewww.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO