Eveniment

Seceta şi declinul construcţiilor au readus economia pe minus în T3. Scad şansele ca PIB-ul să rămână pe plus în 2012

Autor: Claudia Medrega

15.11.2012, 00:09 2038

Economia a scăzut în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent din cauza contribuţiei negative din agricultură şi construcţii, PIB-ul urmând să revină în teritoriul negativ şi în termeni anuali, consideră majoritatea analiştilor.

Institutul Naţional de Statistică anunţă astăzi estimările "semnal" privind evoluţia economiei în trimestrul al treilea.

Producţia agricolă slabă şi criza politică internă, suprapuse pe evoluţia nefavorabilă din marile economii europene, şi-au pus amprenta asupra economiei locale, conform aşteptărilor.

Cea mai mare parte a estimărilor indică o scădere a economiei cuprinsă în intervalul 0,4-0,6% atât faţă de T3 2011, cât şi faţă de T2 2012.

Revenirea economiei în teritoriu negativ în T3 vine după ce în trimestrul al doilea au apărut semnale încurajatoare de creştere a PIB, după două trimestre consecutive de scădere. Construcţiile şi industria au fost surpriza pozitivă pentru economia românească în T2, având o contribuţie favorabilă la PIB, în timp ce agricultura şi comerţul au fost pe minus.

În T3 însă, construcţiile au revenit pe minus în condiţiile încetinirii sau chiar a întreruperii investiţiilor în infra­structură pentru a ţine în frâu deficitul bugetar. Industria cel mai probabil a stagnat sau a înregistrat o creştere modestă, fiind afectată de înrăutăţirea cererii externe, după cum spun analiştii.

Redresarea economiei continuă să fie lentă şi are nevoie de finanţare cât mai ieftină. Însă, cu toate că banca centrală vede nevoia de dobânzi mai mici pentru finanţarea economiei, are puţin loc de manevră din cauza creşterii inflaţiei peste ţinta anuală şi a presiunilor de depreciere a leului.

Pe întregul an 2012, creşterea economică ar putea să fie de numai 0,5%-0,8%, după cum indică prognozele ajustate.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susţinut în principal de evoluţia din agricultură şi industrie, cu un plus de 11% şi respectiv 5%.

Creşterea economică va rămâne "modestă" şi anul viitor din cauza dificultăţilor legate de absorbţia fondurilor europene şi a reformelor întârziate, potrivit aprecierilor FMI, iar autorităţile române cer un al treilea acord consecutiv cu Fondul de teama agravării crizei externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO