Eveniment

Exclusiv ZF: Secretul bugetarilor a fost dezvaluit: unul din trei e sofer, casier sau secretara

Secretul bugetarilor a fost dezvaluit: unul din trei e sofer, casier sau secretara
30.09.2009, 23:16 1371

Doar jumatate din salariatii bugetari sunt profesori, medici,politisti, militari sau magistrati, respectiv 680.000 de oameni,adica cei care livreaza efectiv un serviciu in Romania, restulangajatilor de la stat sustinandu-i pe acestia prin servicii desuport.

Peste 36% din angajatii care lucreaza pentru stat sunt incadratica personal contractual, oferind servicii de suport pentru ceilaltibugetari, arata datele oferite Ziarului Financiar de MinisterulMuncii. Inca 12% sunt functionari, adica sefii personaluluicontractual. Aceasta este prima statistica cu privire la structurapersonalului bugetar facuta publica.

Intimpul dezbaterilor pe marginea legii unitare a salarizarii, ZF asolicitat Guvernului numarul exact de bugetari pe fiecare categoriede salariati, iar raspunsul Executivului a fost atunci ca nudispune de aceste date.

Profesorii sunt cei mai multi

Astfel, la sfarsitul primului trimestru al acestui an la statlucrau 285.000 de profesori si 75.000 de cadre didactice auxiliare,76.000 de politisti, 7.800 de magistrati, 133.000 de militari,136.000 de functionari si 175.000 de cadre medicale, din care,potrivit unor estimari anterioare, aproximativ 50.000 sunt medici.Mai bine de o treime din angajatii de la stat, respectiv 485.000,intra in categoria personal contractual.

Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa,apreciaza ca 400.000 din cei aproape 500.000 de angajati de la statincadrati ca personal contractual vin din zona administratieipublice locale si centrale, respectiv ministere, agentiiguvernamentale sau primarii.

Mai mult, liderul sindical spune ca pe parcursul negocierilorpentru legea salarizarii unitare nu s-a discutat pe margineastructurii functiilor din sistemul bugetar, pe motiv ca "nu ar fiexistat o statistica centralizata defalcata pe categorii aangajatilor de la stat".

"Personalul contractual se refera la acei angajati care nulucreaza cu legea si care nu au statut de functionar public. Ingeneral, este vorba despre casiere, soferi, personal administrativsau de secretariat, arhivari sau personalul din cabinetuldemnitarilor", explica Geta Dragoi, director executiv in Directiade management al resurselor umane din Primaria Capitalei. In cadrulPrimariei Bucuresti, la sfarsitul lunii august lucrau 872 defunctionari publici, 201 angajati contractuali si 3viceprimari.

"Salariile angajatilor incadrati in categoria personaluluicontractual sunt clar mai mici decat cele ale functionarilorpublici, spre exemplu. Acesta este motivul pentru care se apeleazadestul de des in sistemul bugetar la aceasta varianta", explicaDumitru Cornoiu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

"Aici sunt toate joburile ascunse", spune George Butunoiu, unuldintre cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata, referindu-se lacei 500.000 de bugetari incadrati in categoria personaluluicontractual. "Daca ar fi dupa mine, as reduce si numarulprofesorilor cu o treime, iar in armata l-as injumatati. Militariinu produc nimic, au salarii mari si apasa pe costuri. In schimb, assuplimenta numarul medicilor."

Profesorii reprezinta cea mai numeroasa structura de personaldin sectorul public. In invatamant lucreazaaproximativ 408.000 deangajati, din care 285.000 sunt cadre didactice, iar 123.000 suntcadre didactice auxiliare, respectiv informaticieni, laboranti saubibliotecari. Restul de aproape 50.000 de angajati din invatamantsunt incadrati in categoria personalului contractual. In Romaniainvata 3,2 milioane de elevi si 900.000 de studenti, ceea ceinseamna un raport de un profesor la 14 cursanti.

Hossu spune ca in prezent este vorba despre 1,38 milioane deposturi in sistemul bugetar si ca multe nu sunt ocupate, desi aparin organigrame.

"Este dificil de spus daca sunt multi sau putini (angajatii careocupa functii de personal contractual - n.r.) Mai important este canu exista o normare a muncii din sectorul de stat sau anecesitatilor pe care trebuie sa le indeplineasca salariatii de lastat", afirma liderul de sindicat.

Executivul si-a asumat in acordul incheiat cu FMi finalizarealegii salarizarii unitare din sistemul bugetar si intrarea ei invigoare la 1 ianuarie 2010. Guvernul a discutat timp de cateva lunicu sindicatele si patronatele si au fost elaborate peste 13variante ale legii. In urma cu doua saptamani, Guvernul si-a asumatraspunderea pe un pachet de legi, printre care si cea asalarizarii.

Guvernul a cerut tuturor institutiilor publice sa reduca cu 15%cheltuielile cu personalul in intervalul octombrie-decembrie,recomandand concediul fara plata sau reducerea programului delucru.

In urma cu o saptamana, foarte putini ordonatori de crediteluasera o decizie in acest sens.

De asemenea, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat cava reduce numarul functiilor din sistemul bugetar cu 326.000 panain 2015, fara a preciza unde vor fi operate aceste reduceri.

Inca 320.000 in companiile de stat

Celor 1,38 milioane de salariati din sectorul public li seadauga inca 320.000 care lucreaza in companiile aflate insubordinea statului. In Romania lucreaza 1,72 milioane de angajatiin sectorul public si in companiile de stat, potrivit OrganizatieiInternationale a Muncii. "Angajatii bugetari care sunt platiti dincontributiile populatiei reprezinta o categorie, in timp cesalariatii companiilor aflate in portofoliul statului sunt platitidin fondurile proprii ale companiilor respective si reprezinta oalta categorie. Cand vorbim despre bugetari nu discutam despreangajatii din companiile de stat", spune Cristian Parvan, secretargeneral al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).Printre companiile aflate in proprietatea statului se numaraRomgaz, Transgaz, Electrica, Nuclearelectrica, Hidroelectrica,Transelectrica, Termoelectrica.

Doar 20% este personalul suport in business

In companiile private, personalul de suport, respectiv aceiangajati care nu lucreaza in core business, arareori trece de20%.

Spre exemplu, in cadrul TNT Romania, unul din primii jucatori depe piata de curierat, 18% din angajati ofera servicii de suport,restul fiind angajati in activitatea de baza.

"La noi lucrurile stau cam asa: din 320 de angajati cati avem intotal, 60 sunt suport. Cei 60 sunt cei care au in grija treburiadministrative sau ofera "servicii interne" - HR, contabilitate,servicii de curatenie, paza, partea de raportare interna, marketingsi comunicare, suport IT", spune Ana Glavce, HR manager al TNTRomania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO