Eveniment

Şedinţă cu scântei la CSM: Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr, faţă în faţă cu Tudorel Toader, după scandalul începutul de an din DNA. LIVE TEXT

Şedinţă cu scântei la CSM: Codruţa Kovesi şi...

Autor: Departamentul Social

27.02.2018, 15:38 20927

Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA, s-a apărat în cadrul secţiei de procurori CSM, în faţa acuzaţiilor aduse de ministrul Justiţiei, spunând că interviurile şi ieşirile sale publice nu au avut nicio legătură cu reacţiile unor oficiali europeni sau ambasadori.

"În interviuri am respectat dispoziţiile legale şi codul deotologic. Nu am contestat autoritatea Parlamentului şi am spus că noi suntem procurori şi nu facem legi, dar dacă constatăm vulnerabilităţi, să le sesizăm", a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în faţa secţiei de procurori din cadrul CSM.

Kovesi s-a apărat şi cu privire la acuzaţiile privind criticile publice aduse modificărilor legislative. "Nu există nicio dispoziţie legală să interzică unui procuror să se exprime privind dispoziţiile legale, dacă ar fi aşa ar trebui sa desfiinţăm toate revistele de specialitate", a mai spus procurorul şef al DNA.

"Nu ştiu care sunt afirmaţiile de o gravitate fără precedent (n.r.: care să afecteze imaginea României în plan extern), probabil criterii obiective, măsurători, dar faptul că dumnealui a oferit explicaţii în faţa partenerilor externi, nu văd care este legătura între interviuri şi oficiali care au pornit discuţii despre modificările legsilative, când mii de judecători şi procurori şi-au exprimat opinii critice la proiectul de lege. Este absolut subiectiv să susţii că nouă ambasadori care s-au prezentat la ministerul Justiţiei au făcut acest lucru pentru că procurorul şef al DNA s-a exprimat", a mai spus Kovesi.

Secţia de procurori din cadrul CSM va da aviz consultativ cu privire la cererea de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, făcută de Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Preşedintele Klaus Iohannis este cel care va decide dacă va semna sau nu cererea de revocare.


Contre între Augustin Lazăr şi Tudorel Toader la şedinţa privind revocarea lui Kovesi

În cadrul Secţiei de procurori a CSM, convocată marţi după procedura de revocare a procurorului-şef al DNA, au existat contre între ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general, Augustin Lazăr, cel din urmă dorind să ştie care a fost raţionamentul prin care a ignorat regulamentul CSM.

„Poate ministrul Justiţiei, respectiv Executivul, să formuleze o cerere de revocare, ignorând procedura prevăzută în regulamentul CSM, tocmai pentru a evita arbitrariul şi dorinţele politice, imixtiunile care s-ar putea ivi?”, a solicitat procurorul general să ştie.

În replică, Tudorel Toader a explicat că ministrul acţionează în baza legii, care este mai importantă decât un regulament.

„Ministrul Justiţiei exercită autoritatea asupra procurorilor privind activitatea de urmărire penală. Legea stabileşte că ministrul Justiţiei poate să ceară revocarea procurorului-şef în cazul exercitării necorespunzătoare atribuţiilor manageriale privind organizarea neeficientă, comportament şi comunicare, asumarea responsabilităţilor. Prin urmare, avem cadru constituţional care îţi conferă autoritatea, avem cadru legal care conferă competenţa. Ministrul este ţinut să respectăm actele în ierarhia lor. Dacă CSM spune mâine ceva ce contravine legii în vigoare, ministrul are competenţa în baza legii şi nu e ţinut de.. ce aţi zis? Regulament”, a spus ministrul Justiţiei.

Totodată, tot Augustin Lazăr a continuat ideea, subliniind că în acest regulament există un articol important ce stabileşte procedura: „Tocmai pentru că s-au ivit situaţii şi discuţii, CSM a introdus în regulament articolul 21, indice 1, care stabileşte o procedura amănunţită, să nu dea loc discuţiilor exerioare privind dorinţe ale cuiva, sensibilităţilor, aversiunilor faţă de cineva. La ce ne-ar folosi voinţa CSM care a introdus foarte clar? Stabileşte pas cu pas”.

„Nu bănuiesc că nu ştiţi, e imposibil – faptul că între lege şi un regulament are prioritate legea. Nu bănuiesc că nu acceptaţi – indiferent de partiprix-uri – faptul că competenţa dată ministrului prin lege nu poate fi anulată printr-un regulament indiferent al cui e”, a răspuns Tudorel Toader.

Tot în cadrul dialogului dintre cei doi, Lazăr a lansat întrebarea dacă ministrul poate să realizeze un raport, fără să aştepte organele abilitate.

„Dacă poate Executivul să nu aştepte finalizarea procedurilor în curs şi care pot fi ignorate – unele dintre ele introduse chiar de ministru pentru a se verficia – aspecte disciplinare, manageriale si care sunt în curs, însă înainte ca ele să finalizate, ministrul să spună: nu vreţi voi să mergeţi în ritmul în care s-ar dori, fac o evaluare mai rapidă şi apreciez eu. Aş vrea să înţeleg şi eu juridic această chestiune. Magistraţii trebuie să se abţină de a interveni în orice procedură...”, a susţinut Augustin Lazăr.

„Sunt convins că ştiţi răspunsul, dar eu vă repet ce ştiţi. Întrebarea vine din acelaşi regulament care nu poate să limiteze competenţele ministrului Justiţiei. Dacă vreţi, vă dau un argument practic: toată lumea a vorbit în presă de celebrul procuror Negulescu, care face şi desface. Dar ar fi trebuit să se ia poziţie, să se verifice: e adevărat, nu e adevărat? Şi nu să-l laud şi să-i apăr reputaţia, iar la CSM, analiza faptelor lui a durat destul de mult. Procedurile sunt diferite şi dvs. dacă îmi veţi aduce argumente că între regulamentul CSM şi lege prevalează regulamentul... foarte bine”, a răspuns Toader.

Declaraţiile au fost lansate în cadrul Secţiei de procurori a CSM, convocată pentru a emite un aviz consultativ după procedura de revocare a procurorului-şef al DNA.


Kovesi, la CSM: Motivele invocate sunt nereale, nedovedite, netemeinice

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, în faţa procurorilor CSM, că motivele invocate de ministrul Justiţiei sunt nereale, nedovedite, netemeinice si nu există niciun fel de probă care să susţină acuzaţiile.

"Aceste motive invocate sunt nereale, nedovedite în niciun fel netemeinice, iar unele sunt simple susţineri care nu confirmă nimic din realitate. Pentru unele afirmaţii nu există niciun fel de probă", a precizat Kovesi în faţa Secţiei pentru Procurori.

Kovesi a precizat că în 2016 DNA a avut cele mai bune rezultate de la înfiinţare până în prezent.

"Raportul scris al ministrului justiţiei aplică retroactiv efectele unor decizii ale CCR (..) Reproşează unui magistrat că nu a prevăzut că urmeaza o astfel de decizie. Ca şi când eu trebuia să ştiu că va fi declarat un conflict constituţional", a completat şefa DNA.

De asemenenea, referitor la refuzul de a se prezenta la comisia parlamentară de anchetă, Kovesi a precizat că a răspuns în scris forului, menţionând că nu putea să prevadă decizia CCR care a stabilit că este un conflict de natură constituţională.

"Ce ne facem cu magistraţii care, zilnic, aplică dispoziţiile din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi văd că CCR decide că acele articole sunt neconstituţionale? O să sancţionăm toţi magistraţii că nu au prevăzut la momentul la care au aplicat acele articole?", a spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA răspunde, în faţa procurorilor CSM şi a ministrului Justiţiei, tuturor celor 20 de critici pe care i le aduce Tudorel Toader.


Tudorel Toader, către Kovesi: Nu poţi să spui <<Am uitat de Microsoft>>

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi, în şedinţa secţiei de procurori din cadrul CSM, care decide avizul pe care îl va da în cazul cererii de revocare a procurorului şef al DNA, că este imposibil să spui că ai uitat de Microsoft sau să prelungeşti nepermis o anchetă într-un dosar.

"O să ne întâlnim în consiliul de management strategic săptămâna viitoare. Trebuie să facem ceva. Nu poţi să spui <<am uitat de Microsoft>>. Pe ăla îl visezi şi noaptea. Sute de milioane de euro care trebuie decapaţi. Eu mi-am făcut datoria ca ministru şi nu neg lucrurile bune care se fac. Dar spuneam, în raport, şi repet: Cele bune nu le justifică pe cele rele", a declarat Tudorel Toader, în faţa secţiei de procurori din cadrul CSM.

Toader spune că a aflat şi de cazul unei persoane care are dosar la DNA şi care susşine că ar face orice ca acesta să înainteze.

" Mi-a spus <<Mă rog de ei să facă ceva, să mă aresteze, să mă trimită în judecată. Stau de doi ani agăţat în dosar>>. Asta este justiţie în sensul respectării drepturilor fundamentale?", a mai spus ministrul Justiţiei.

Acesta a precizat că a întrebat oficialii din Japonia, în timpul vizitei desfăşurate în urmă cu câteva zile, care este perioada de analiză şi finalizare a unei cauze, iar cea maximă, în cazurile grave, este de şase luni.

Dosarul Microsoft, cel mai mare dosar de corupţie din România, cu un număr record de foşti miniştri vizaţi, a fost finalizat, după cinci ani, fără ca demnitarii să fie judecaţi. Mai mult, au fost cercetaţi, deşi termenul de anchetare a faptelor era expirat încă de acum patru ani.


Tudorel Toader, despre votul din Secţia de Procurori CSM: Rezultatul e previzibil pentru mine
 
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi, în faţa secţiei procurori din cadrul CSM, care va decide ce aviz va da în cazul solicităţii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, că rezultatul este previzibil pentru el. "Rezultatul e previzibil pentru mine, dar am venit din respect pentru instituţie. Nu e problemă...", a declarat marţi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, în cadrul şedinţei Secţiei de Procurori.
 
În momentul în care Codruţ Olaru, vicepreşedinte CSM şi membru al secţiei, i-a atras atenţia că fiecare reprezentant calculează cu maturitate ce decizie va lua, Toader a răspuns scurt: "Vă dau şi rezultatul votului, dar vă rog să nu-l cereţi". Avizul dat de Secţia de Procurori CSM este unul consultativ, urmând ca decizia de revocare să fie la preşedintele Klaus Iohannis, după ce Tudorel Toader a iniţiat această procedură care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO