Eveniment

Şefii austrieci de la JW Marriott, cercetaţi pentru o evaziune fiscală de 7,5 milioane de lei

Gregor Aufhauser

Gregor Aufhauser

Autor: Iulian Anghel

08.07.2016, 00:03 1692

Poliţiştii au făcut ieri percheziţii la hotelul JW Marriott din Bucureşti într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 7,5 mil. lei lei, vizaţi de anchetă fiind vizaţi, potrivit unor surse judiciare, Gregor Aufhauser, directorul general al Societăţii Companiilor Hoteliere Grand SRL (SCHG), care administrează hotelul de 5 stele, şi directorul financiar al societăţii, Kathrin Brettschneider, ambii cetăţeni austrieci.

„În cadrul dosarului penal sunt cercetate două persoane fizice şi o persoană juridică. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2008 - 2015, o societate comercială specializată în prestări de servicii hoteliere şi-ar fi diminuat masa impozabilă prin înregistrarea în mod ilegal de cheltuieli cu dobânzi şi de pierderi din diferenţe de curs valutar“, a anunţat Poliţia Română.

Acţionarul majoritar al SCHG şi proprietar al Marriot, este firma austriacă Strabag. Compania austriacă a devenit acţionar unic în acte în urma unei hotărâri a adunării generale a acţionarilor Societăţii Companiilor Hoteliere Grand din 17 mai 2016, publicată în Monitorul Oficial din 15 iunie 2016. Strabag deţinea deja 64,6% din SCHG şi a devenit acţionar majoritar în urma unor discuţii începute în 2014, ulterior compania de construcţii preluând de la Bank of Cyprus 35% din acţiunile pe care banca le deţinea în contului unui credit contractat de Societatea Companiilor Hoteliere Grand. Strabag a plăti 95 mil. euro în cadrul acestei tranzacţii.

În adunarea generală a acţionarilor din 17 mai, celor doi administratori, Gregor Aufhauser, directorul general, şi Kathrin Brettschneider, directorul financiar, li s-au prelungit mandatele. Auf­hauser a primit sarcina de a duce la în­de­­plinire deciziile CA, în calitate de pre­­şedinte al Consiliului de Admi­nis­traţie. „Din cercetări a reieşit că, în perioada 2008 - 2015, o societate comercială specializată în prestări de servicii hoteliere şi-ar fi diminuat masa impozabilă prin înregistrarea în mod ilegal de cheltuieli cu dobânzi şi de pierderi din diferenţe de curs valutar”, a anunţat Poliţia. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a precizat: „Între 2008 – 2015, în documentele contabile ale Societăţii Companiilor Hoteliere Grand SRL au fost înregistrate cheltuieli cu dobânzi şi pierderi din diferenţe de curs valutar, în baza unui contract de împrumut încheiat cu SC S. SRL, cu justificarea falsă că acest contract este garantat de statul român, fapt care a condus la diminuarea impozitului pe profit datorat bugetului de stat cu suma de 7.581.113 lei (echivalentul a aprox. 1.685.000 euro)”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO