Eveniment

Şefii celor mai mari producători de energie din România, schimbaţi în 7 zile

Autor: Roxana Petrescu

07.12.2011, 00:05 868

Constantin Trihenea, 61 de ani, a demisionat din funcţia de director general al Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, în locul său fiind numit actualul director general adjunct al companiei, Dragoş Zachia.

Trihenea, membru PD-L, a fost numit în funcţia de director general al Hidroelectrica la începutul acestui an, înlocuindu-l pe Mihai David. Trihenea este absolvent al Institutului politehnic Traian Vuia din Timişoara şi membru al PD-L.

La finele săptămânii trecute un alt director general al unei companii din energie a demisionat. Astfel, Pompiliu Budulan, şeful Nuclearelectrica, a decis să părăsească firma pentru a "nu murdări numele" acesteia în urma informaţiilor privind poziţia ocupată de fiica sa în cadrul companiei. Nuclear­electrica şi Hidroelectrica acoperă peste jumătate din producţia de energie din România, fiind în acelaşi timp şi cele mai mari surse de energie ieftină.

Revenind la demisia lui Trihenea, plecarea acestuia vine în contextul în care Hidroelectrica trece printr-un an extrem de dificil din cauza secetei care a înjumătăţit producţia de energie a companiei.

Din septembrie, Hidroelectrica a activat clauza de forţă majoră din contractele bilaterale de vânzare a energiei, decuplând astfel o serie întreagă de companii cum sunt Energy Holding de exemplu de la cea mai ieftină energie din România, cu care se obişnuiseră prin intermediul contractelor directe. Deşi astfel producătorul se protejează de pierderi majore, diminuarea semnificativă a cantităţilor livrate pe contracte directe a creat nelinişti printre traderii de energie.

Situaţia dificilă în care se află compania a fost dovedită şi de rezultatele financiare publicate de Hidroelectrica în prima jumătate a anului.

La finalul acestei perioade, câştigul brut al celui mai mare producător de energie din România era de numai 51,9 mil. lei (12,3 mil. euro), faţă de 197,5 mil. lei (47 mil. euro) în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Afacerile companiei erau în primul semestru de 1,64 miliarde de lei (390,4 milioane de euro).

Cifrele anunţate de firmă au venit după un an de excepţie pentru Hidroelectrica, în 2010 producătorul de energie înregistrând un profit net de aproape 70 de milioane de euro, al treilea ca valoare între toate companiile controlate de statul român.

Totodată, demisia lui Trihenea vine în contextul în care statul a lansat proiectul prin care încearcă să aducă management profesionist în companiile din subordine, Hidroelectrica fiind inclusă în primul eşalon, alături de Romarm, Oltchim şi Electrica Furnizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO