Eveniment

Seful BCR cere BNR relaxarea normelor de creditare. Cum comentati?

Seful BCR cere BNR relaxarea normelor de creditare. Cum comentati?
11.02.2010, 23:15 37

Banca Nationala ar putea contribui la revenirea increderii pepiata creditului daca ar relaxa normele de creditare pentrupersoanele fizice, inasprite tocmai in toamna lui 2008 cand incepeacriza, pentru a intari efectul trendului de reducere a dobanzilor,afirma Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR.

"BNR ar putea sa ne ajute relaxand unele dintre masurileaplicate in octombrie 2008. A fost atunci un moment prost alespentru a veni cu schimbari severe in criteriile de acordare acreditelor, suprapus peste inceputul crizei. Inca lucram sub acelregim, iar relaxarea unora dintre regulile stabilite atunci arincepe sa readuca increderea clientilor pe fondul scaderii dedobanzi", spune seful celei mai mari banci de pe piata.

In toamna lui 2008, BNR inca era preocupata sa franeze viteza decrestere a creditului, considerand ca Romania nu va fi lovita preatare de criza internationala, asa ca a obligat bancile sa restrangaaccesul la credite al clientilor persoane fizice.

Capacitatea de rambursare a trebuit evaluata pe baza unui nivelal veniturilor care sa nu-l poata depasi cu mai mult de 20% pe celaferent anului anterior, iar gradul maxim de indatorare sa fiedeterminat diferentiat in functie de destinatia creditului - deconsum sau ipotecar, de moneda in care a fost acordat, de tipuldobanzii aplicate - fixa sau variabila, de termenul de acordare acreditului si de bonitatea clientului. In plus, BNR a stabilit cabancile sa se asigure ca gradul maxim de indatorare nu va fidepasit pe durata creditului. Astfel s-au redus sumele maxime careau putut fi imprumutate, iar multi clienti nu s-au mai calificatdeloc. BNR le-a promis bancherilor relaxarea normelor, insa nu aluat nicio decizie in acest sens. Probabil ca masurile respectiveau prevenit o crestere si mai mare a creditelor neperformante inconditiile crizei, insa au avut si un efect de descurajare aclientilor care a accentuat caderea pietei.

In acest context, Bruynseels spune ca BNR ar putea avea undialog mai bun cu bancile si ar putea reduce birocratia.

"Cred ca BNR a facut o treaba buna in conditiile crizei, desi afost conservatoare. Sistemul bancar a trecut foarte bine prin crizasi datorita acestui conservatorism, reflectat in rezervele minimesau in cerintele de provizionare, insa acum BNR ar putea sa neajute relaxand unele dintre constrangerile introduse in 2008", aspus seful BCR la un eveniment organizat de ASEBUSS, una dintrecele mai vechi scoli de afaceri de pe piata, care ofera un programde Executive MBA. Bruynseels a vorbit timp de mai bine de o ora infata a 75 de absolventi ai ASEBUSS.

Abordand un discurs pragmatic, el considera ca bancile ar trebuisa se concentreze in aceasta perioada pe reinceperea creditarii,dar nici nu trebuie sa le fie teama sa spuna si "nu" anumitorclienti, "pentru ca sunt afaceri care nu mai au nicio sansa".

Britanicul Bruynseels, care conduce BCR de un an si jumatate,anticipeaza ca in sectorul IMM-urilor vor fi multe falimente, iarpentru aceasta categorie de firme va fi mai rau inainte de a fi maibine pentru ca nu va reveni prea curand cererea, veniturile vorcontinua sa scada si nu exista incredere pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO