Eveniment

Premierul preia direct programul de 30 de miliarde de euro de absorbţie a fondurilor europene

Şeful celor 30 de miliarde de euro de la UE trece direct în subordinea premierului

Autor: Barbulescu Ovidiu

16.03.2011, 14:00 144

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS)a fost trecută din subordinea Ministerului Finanţelor în subordineaşi coordonarea directă a primului-ministru, pentru monitorizareaabsorbţiei fondurilor europene, prin ordonanţă de urgenţă aprobată,miercuri, de Guvern. Directorul ACIS este Stefan Ciobanu(foto).

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a precizat că"deocamdată" structura va fi condusă de către Cătălin Vătafu,consilier al premierului pe probleme externe şi de atragere afondurilor europene.

Sursa citată a mai arătat că şeful Guvernului a convocat pentru joio întâlnire de lucru privind gestionarea fondurilor europene.
Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale dincadrul Ministerului Finanţelor Publice îndeplineşte rolul decoordonator naţional al asistenţei în relaţia cu UE. În calitate decoordonator naţional al asistenţei nerambursabile acordate deUniunea Europeană, ACIS are atribuţii şi responsabilităţi atât înceea ce priveşte asistenţa financiară de pre-aderare, cât şi înceea ce priveşte coordonarea gestionării fondurilor structurale şide coeziune.

În scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţionalîn luna noiembrie, Guvernul s-a angajat să acorde prioritatecofinanţării proiectelor UE atunci când lansează noi investiţii, săprioritizeze actualul portofoliu de proiecte astfel încât să fiesusţinute în principal acele investiţii pentru care pot fiasigurate fonduri şi să evalueze gradul de bancabilitate alproiectelor contractate de firme private.

Tot pentru un nivel mai mare de fonduri comunitare atrase, înscrisoarea convenită cu FMI este prevăzută trecerea Unităţii deManagement al proiectelor UE de la Ministerul Finanţelor însubordinea directă a primului-ministru, concomitent cu întărireaautorităţii acestei structuri pentru a lua "măsurile necesare" înministere în vederea accelerării absorbţiei fondurilor UE.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks,, a declarat, în lunafebruarie, agenţiei MEDIAFAX, că viitorul acord al României cuUniunea Europeană va include ţinte privind atragerea fonduriloreuropene, precizând că acestea nu vor reprezenta şi ţinte înrelaţia cu Fondul.

Directorul de ţară pentru România al Comisiei Europene, IstvanSzekely, a declarat atunci că nu este neobişnuit ca o ţară care aaderat de puţin timp la Uniunea Europeană să aibă o absorbţie micăa fondurilor europene, însă a recunoscut că aceasta este printrecele mai mici din UE, probleme similare fiind înregistrate şi înBulgaria.

El a arătat că în România principalale probleme sunt legate deprioritizarea proiectelor de investiţii publice, dar şi de procesulde redactare a cererilor şi implementarea acestora.
Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, adeclarat, la finele lunii februarie, că România a atras până lafinele anului trecut 1,9 miliarde euro din fondurile structuralepuse la dispoziţie de UE, cu excepţia agriculturii, reprezentânddoar 10% din totalul disponibil în programul 2007-2013.

"La jumãtatea perioadei (2007-2013, n.r.) plăţile efectuate sunt lanumai 10% din cele 20 miliarde euro, exclusiv agricultură, care potfi atrase, de fapt, până la 31 decembrie 2015, pentru că există doiani în care expiră termenul limită de depunere a facturilor", aspus Drăgoi.

El a arătat că au fost depuse proiecte în valoare totală estimatăde 40 miliarde euro, din care s-au contractat 7.000 de proiecte,estimate la 15 miliarde euro, şi s-au semnat 5.000 de proiecte, deaproximativ 10 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO