Eveniment

Şeful evaluatorilor: Trendul preţurilor la apartamente se va schimba odată cu primele semne de creştere economică

Şeful evaluatorilor: Trendul preţurilor la apartamente se va schimba odată cu primele semne de creştere economică

Filip Stoica, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR): În mod normal, toată comunitatea economică ar trebui să privească situaţia tot pe termen lung, perioadă în care valorile proprietăţilor se menţin

26.07.2010, 23:07 402

PiaŢa tranzacţiilor imobiliare a rămas în blocaj în primajumătate a acestui an, în condiţiile în care sunt "foarte puţinicei care intră acum pe achiziţii", spune Filip Stoica, preşedinteleAsociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), careapreciază că trendul se va schimba odată cu apariţia semnalelorclare de ieşire din recesiune.
"De aproape doi ani asistăm la un blocaj, fără injecţiisemnificative în piaţa imobiliară. Piaţa se va schimba când vorapărea semnalele limpezi de creştere economică. Atunci va reveniîncrederea oamenilor şi va avea loc schimbarea comportamentului.Cumpă rătorii vor dori să cumpere cât preţurile vor fi încă mici",apreciază Stoica.
În cei doi ani de scădere a preţurilor imobiliare au mai existatevoluţii pozitive în perioada lansării programului guvernamentalPrima casă sau imediat după reducerea TVA-ului la 5% pentrulocuinţele vândute de companii cu un preţ mai mic de 380.000 delei, dar aceste măsuri nu au avut forţa să mişte semnificativ opiaţă dependentă de stabilitatea şi încrederea utilizatorilorfinali ai apartamentelor.
Scăderea numărului de tranzacţii a atras după sine o reducere apreţurilor la apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti deaproximativ 50%, potrivit indicelui realizat de ZF.
În lipsa tranzacţiilor, şeful ANEVAR spune că firmele de profil auevaluat bunuri în special pentru raportare financiară, dar şi încadrul reorganizărilor intra-grup, în care unele firme au preferatsă aducă la un loc entităţi separate pentru a avea management comunşi acces mai facil la finanţare, în timp ce alte companii au decissă îşi separe afacerile de partea imobiliară, a cărei evoluţienegativă a afectat marjele de profitabilitate, în condiţiile încare, spre exemplu, "devalorizarea terenului trebuie înregistratăîn contul de profit şi pierdere".
Piaţa evaluărilor ar putea reveni pe creştere dacă instituţiilestatului ar accelera procesul de evaluare a activelor dinpatrimoniul public. "Este şi o chestiune de interes naţional săştii cât este averea statului vizavi de relaţia cu alte state. Aucrescut solicitările pentru aceste evaluări, dar este rolulautorităţilor centrale de a convinge autorităţile locale deutilitatea unui asemenea demers. Atât autorităţile locale, cât şiMinisterul Finanţelor pot apela la obligaţiuni, la împrumuturi şi oentitate care se dovedeşte a fi bogată poate avea astfel succes laun astfel de împrumut", apreciază Stoica.
Consultantul spune că băncile nu vor avea probleme semnificative cuportofoliile de credite ipotecare acordate în perioada 2007-2008,când pre ţurile au atins maximul pieţei, în condiţiile în careactualele valori de piaţă nu sunt relevante, în lipsa unui numărsemnificativ de tranzacţii.
"Problema apare odată cu teama că în urma vânzării nu mai poţiobţine preţul echivalent valorii garanţiei, ceea ce înseamnăcheltuieli cu provizioanele şi alte pierderi. Dacă ideea de bazăeste că toate proprietăţile şi-au redus valoarea, aici ar trebui săfie o problemă, dar eu cred că este o falsă problemă. Crediteleipotecare au fost date pe termen lung, de 20-25 de ani, iargaranţiile sunt tot pe termen lung - un apartament nu se depreciazăpe termen scurt. Faptul că noi acum străbatem o lipsă atranzacţiilor nu înseamnă că tot portofoliul s-a depreciat cuaceste sume vehiculate. În mod normal, toată comunitatea economicăar trebui să privească situaţia tot pe termen lung, perioadă încare valorile proprietăţilor se menţin", spune Stoica.
Pe termen mediu şi lung intervin în ecuaţie şi factori precuminflaţia şi scăderea obligaţiei pe măsură ce sume din împrumut suntachitate către bancă, astfel că portofoliul unei bănci poate fiechilibrat în timp.

Indicele de la Statistică nu spune nimic dacă este doarla nivel naţional
Şeful Anevar apreciază că primul indice oficial al locuinţelor,lansat în urmă cu o lună de Institutul Naţional de Statistică, încolaborare cu BNR şi Uniunea Notarilor Publici, este "transparent",dar lasă loc de îmbunătăţiri printr-o mai mare segmentare acategoriilor de preţuri.
"Chiar dacă acum nu prea pare utilizabil, un indice are nevoie detimp. Calitatea lui depinde foarte mult de volumul de informaţii pecare se bazează şi este important local. La nivelul ţării ţării nuîţi spune mai nimic, deoarece nu sunt aceleaşi evoluţii nici măcarpe zonele Capitalei", explică şeful ANEVAR, asociaţie cuaproximativ 5.000 de membri evaluatori şi circa 250 de firme careconcurează pe o piaţă a onorariilor de circa 25 de milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO