Eveniment

Şeful „fabricii“ de castraveţi din Matca: Ne-au scăzut vânzările din cauza scandalului european

Şeful „fabricii“ de castraveţi din Matca, Galaţi: Ne-au scăzut vânzările din cauza scandalului european

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

05.06.2011, 23:36 1349

Scandalul castraveţilor infectaţi cu bacteria E.coli îiafectează pe producătorii români în primul rând prin reducereaconsu­mului local şi apoi ca urmare a stopării expor­turilor,acestea reprezentând o mică parte din vânzările producătorilorromâni.

"Este o problemă pentru că noi avem de suferit din aceastăcauză, în ultima perioadă ne-au scăzut vânzările în mod acut", adeclarat pentru ZF Mircea Croitoru, preşedintele Aso­ciaţieiLegume-Fructe Matca.

Fermierii din comuna Matca (Galaţi), unul dintre cele maiimpor­tante centre în pro­ducţia de legume din România, cultivăcastraveţi şi alte legume în sere care se întind pe 600 de hectare.Mircea Croitoru crede că nicio altă localitate din România nu poateegala producţiile din Matca, dar şi că "fabrica de castraveţi" arputea fi una dintre cele mai mari din Europa în condiţiile în careo bună parte din producţie ajunge în Polonia, Un­garia, Germaniasau Moldova.

"Nu numai că suntem cei mai mari producători din ţară, ci poateşi printre cei mai mari din Europa."

Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul MinisteruluiAgriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a declarat recent pentruPro TV că producătorii români exportă în fiecare zi 160 de tone decastraveţi de seră (lungi), care sunt livraţi către piaţaoccidentală. În aceste condiţii, producătorii români de castraveţiar trebui să livreze la extern în fiecare an 19.200 de tone decastraveţi.

Cifrele lui Adrian Rădulescu sunt sur­prinzătoare pentru că anultrecut pro­ducătorii români au trimis la export, conform datelorMADR, 21.000 de tone de legume, ceea ce ar însemna că exporturilede castraveţi acoperă aproape toată cantitatea de legume vândută laextern.

Valoarea celor 21.000 de tone de legume trimise la export seridică la 37,8 milioane de euro, în creştere valorică cu 63% faţăde anul trecut.

Cu toate acestea ponderea exporturilor de legume în totalulproducţiei interne rămâne redusă în condiţiile în care fermieriiromâni au recoltat anul trecut în total 3,1 milioane de tone delegume de pe o suprafaţă de 235.000 de hectare. Două treimi dinlegumele şi fructele produse în România sunt acoperite de cartofi,struguri şi fructe.

Impactul scandalului european al castraveţilor asupraconsumului de pe piaţa internă a legumelor este important pentru căcele opt milioane de familii de români cumpără în medie în fiecarean roşii, castraveţi, morcovi, varză şi ceapă în valoare de 500 demilioane de euro, conform estimărilor ZF având în vedere un consumlunar de 2 kilograme roşii, castraveţi sau varză şi un consum mediude 1 kilogram pe lună pentru morcovi şi ceapă.

Cum a început isteria "castraveţilorucigaşi"

În urmă cu o săptămână Comisia Europeană a alertat statelemembre UE după ce mai multe persoane au fost contaminate cubacteria E.coli ca urmare a consumului de castraveţi ecologiciproduşi în Spania. În perioada următoare au mai fost depisatecazuri de contaminare în Cehia, Suedia, Danemarca sau MareaBritanie, înregistrându-se şi 18 decese. Ulterior, ComisiaEuropeană a anulat avertizarea, comisarul european pentru sănătate,John Dalli, declarând că focarul epidemiei este limitat la zonaHamburg.

Cu toate acestea , riscul de îmbolnăvire a românilor cu bacteriaE.coli este scăzut în condiţiile în care este vorba desprecastraveţi ecologici, care se găsesc mai degrabă pe rafturilemagazinelor de profil decât în pieţe sau în marilehipermarketuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO