Eveniment

Seful FMI, asteptat la Bucuresti pe 30 martie. Vine sa vada cum stam cu reformele

10.03.2010, 23:10 28

Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI, este asteptatintr-o scurta vizita la Bucuresti pe 30 martie, fiind al doilea sefal institutiei financiare internationale care vine in Romania, dupaMichel Camdessus in 1994. Data vizitei ar putea suferi modificaride ultima ora din cauza agendei incarcate a sefului FMI si aeventualelor probleme neasteptate care pot aparea in contextulcrizei economice internationale. Dintre capitalele din regiune elva mai vizita doar Varsovia. Polonia are un program flexibil cu FMIprin care poate accesa o linie de credit in caz de nevoie, fara capana acum sa fi apelat la banii respectivi. In schimb, Romania acontractat un imprumut pe doi ani in valoare de aproape 13 miliardede euro, din care pana acum a primit circa 9,3 miliarde de euro,devenind unul dintre "clientii" importanti ai FMI. Aproximativ 2miliarde de euro au fost destinate in mod exceptional finantariidirecte a deficitului bugetar. Ungaria, care a apelat la FMIinaintea Romaniei, in 2008, a renuntat sa mai traga bani dinimprumutul alocat, preferand sa se finanteze de pe pietelefinanciare. Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, afirmaca nu este vorba de o vizita pur protocolara.

"Este un demers prin care se va da un semnal vizavi de programulcu FMI, respectiv o certificare suplimentara ca acesta a decurspana acum in limite rezonabile." Bucurestiul nu s-a aflat de multeori pe traseul oamenilor-cheie din finantele internationale.Presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet l-avizitat o singura data in aceasta calitate, in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO