Eveniment

Şeful GDF Suez: Infrastructura energetică are nevoie de 3-4 mld. euro anual pentru modernizare

Eric Stab, GDF: Dacă nu se fac investiţii rapid în modernizarea reţelelor de termoficare şi dacă nu se vor aloca subvenţii semnficative în acest sens, atunci ne vom afla în situaţia în care acestea să nu mai poată fi salvate

Eric Stab, GDF: Dacă nu se fac investiţii rapid în modernizarea reţelelor de termoficare şi dacă nu se vor aloca subvenţii semnficative în acest sens, atunci ne vom afla în situaţia în care acestea să nu mai poată fi salvate

Autor: Adelina Mihai

08.05.2015, 00:03 144
Infrastructura energetică a României are nevoie de trei - patru miliarde de euro, anual, pe o erioadă lungă, până spre 2035 pentru modernizare. Starea actuală a reţelelor de termoficare urbană le face să fie puţin performante, iar statul ar trebui să-şi facă o prioritate din modernizarea acestora înainte să fie prea târziu, spune Eric Stab, preşedintele şi CEO-ul GDF Suez Ro­mânia.

„În prezent, reţelele de termoficare au pierderi im­portante de căldură. Dacă nu se fac investiţii rapid în mo­dernizarea acestora şi dacă nu se vor aloca subvenţii semni­ficative în acest sens, atunci ne vom afla în situaţia în care acestea să nu mai poată fi salvate“, a spus Eric Stab, prezent ieri la un eveniment organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agri­cultură Franceză din România (CCIFER).

Investitorii francezi au prezentat ieri în cadrul evenimentului un set de pro­puneri menite să ajute la creşterea competitivităţii eco­nomice a României, iar domeniul energetic este unul dintre sectoarele pentru care s-au identificat probleme şi soluţii de rezolvare a acestora.

O altă propunere a investitorilor francezi este legată de crearea unui cadru pentru vânzarea en-gros de energie electrică în baza unor contracte bilaterale, fără a mai recurge la intermedierea de către bursa OPCOM. O astfel de măsură ar putea conduce la creşterea lichidităţii pieţei de energie şi ar trebui adaptată în funcţie de cantităţile de energie vândute şi de situaţia actorilor de pe piaţă (producători sau traderi).

Francezii au mai amintit la evenimentul de ieri şi de suspendarea tranzacţionării unui anumit număr de certificate verzi şi reducerea numărului certificatelor verzi la care au dreptul diferiţi producători, măsuri care afectează randamentul investiţiilor în acest domeniu.

„Modificările din domeniul energiei regenerabile au creat un cadru juridic imprevizibil. În viitor, investitorii nu vor putea veni în România să investească dacă nu pot avea încredere şi predictibilitate“, a mai spus Eric Stab.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO