Eveniment

Şeful gigantului Honeywell a venit să ceară ajutor de stat

Şeful gigantului Honeywell a venit să ceară ajutor de stat

Emil Boc l-a primit ieri la guvern pe David Cote, şeful Honeywell

Autor: Voican Razvan

21.03.2011, 23:59 258

David Cote, preşedinte şi CEO al grupului industrial americanHoneywell, a venit ieri personal în România pentru a discuta cuautorităţile de la Bucureşti acordarea unui ajutor de stat pentruun proiect de investiţie de circa 100 mil. euro, care ar puteaajunge însă chiar la 200 mil. euro, afirmă surse de pe piaţă.

Cote, care conduce unul dintre cele mai puternice concerne dinlume, a fost primit după-amiază de premierul Emil Boc, într-oîntâlnire aranjată pe canale diplomatice.

Chiar dacă păstrează un profil discret, grupul Honeywell se aflăîn top 10 exportatori români şi deţine deja în România o fabrică înBucureşti şi alta la Lugoj. În 2009 avea circa 1.300 de angajaţi şiafaceri cu­mulate de peste 70 mil. euro.

Potrivit surselor citate, chiar dacă au o forţă financiarăfoarte mare, americanii vor să obţină ajutor de stat în Româniaîncurajaţi fiind de precedentele create cu Ford la Craiova sauLufkin la Ploieşti. Ei au mai tatonat interesul autorităţilorpentru proiectul lor de investiţii în ultimii doi ani, considerândcă acesta ar merita efortul procedurii de obţinere a aprobăriiBruxelles-ului pentru ajutorul de stat pe care şi-l doresc. Statulromân are scheme de ajutoare pe niveluri valorice aprobate deja deComisia Europeană, inclusiv una pentru investiţii de peste 100 mil.euro.

Honeywell este un gigant inclus în topul Fortune 100 al celormai puternice companii din lume, cu activităţi într-o gamă largă deindustrii, de la cea aerospaţială până la energie, transport şimateriale speciale. David Cote, care conduce Honeywell din 2002,este un apropiat al partidului Republican din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO