Eveniment

Seful Impact: In conditiile actuale, proiectul de 6.000 de locuinte din Cluj va fi terminat in 20 de ani

Seful Impact: In conditiile actuale, proiectul de 6.000 de locuinte din Cluj va fi terminat in 20 de ani
29.10.2009, 23:20 27

Dan Ioan Popp, proprietarul dezvoltatorului imobiliar Impact, aspus ca in conditiile actuale proiectul Dealul Lomb din Cluj arputea fi finalizat in 20 de ani si nu in opt ani, cum a crezutinitial.

"Noi punem pe masa tot ce avem si asteptam ca partenerii sa vinasi sa aleaga ce ii intereseaza, insa acestia nu vin", a declaratDan Ioan Popp, in cadrul unui seminar de real estate. ProiectulDealul Lomb, estimat la 650 de mil. euro, va cuprinde in jur de6.000 de locuinte, dintre care 3.200 vor fi case si 2.500apartamente. Viteza de dezvoltare a proiectului este corelata cucapacitatea de absorbtie a pietei. Anul acesta cererea de locuintesi case a scazut, ceea ce va duce la amanarea finalizarii unorproiecte. Impact a castigat in urma cu doi ani licitatia pentrurealizarea unui cartier de locuinte in zona Dealul Lomb, la acestproiect primaria urmand sa contribuie prin asociere cu 204 hectarede teren, in timp ce Impact va investi in realizarea locuintelor sia infrastructurii necesare. Pe langa unitatile locative, cartierulDealul Lomb va dispune si de zone de agrement, centre comerciale,unitati de invatamant si centre medicale.

Amanari pe banda rulanta

Acesta este doar unul dintre proiectele imobiliare a carorfinalizare s-a prelungit, tinand cont ca si pe piata de retail doar50% din proiectele anuntate pentru acest an au fost finalizate,dupa cum sustine Andrei Vacaru, retail consultant al companieiJones Lang LaSalle (JLL Romania).

"In plus, din 100 de proiecte de care se vorbea pe piata, doarsase merg mai departe. Mai grav este ca au fost inghetate siproiecte aflate in stadiu avansat de dezvoltare", a spus Vacaru,adaugand ca in cazul celor 100 de proiecte anuntate dezvoltatoriiau cumparat terenurile in 2007-2008, cand preturile se situau la unnivel mult prea mare. Din punctul lui de vedere, piata de retailofera oportunitati pentru dezvoltatorii care cumpara terenuri acumsi dezvolta la preturile actuale, in timp ce aceia care au cumparatterenuri pentru astfel de proiecte in 2007-2008 suntdezavantajati.

"Pe piata este inca panica, simtita atat din parteadezvoltatorilor, cat si din partea retailerilor. Proiectele de maridimensiuni nu mai sunt sustenabile pentru orase din afaraBucurestiului. Inca se cauta modalitati de adaptare la nouasituatie de pe piata. Se dau reduceri de chirii si alte facilitati,dar fara un nivel minim al chiriei este greu sa mergi maideparte."

Valoarea proprietatilor a scazut

"Anul acesta valoarea unor proprietati imobiliare dinportofoliul nostru s-a redus in unele cazuri cu 10% fata de anultrecut, iar in alte cazuri cu 60-70%", a declarat Mihai Grigore,COO al Colliers International Romania, care mai adauga ca si taxelepercepute de companie s-au redus cu 50% in conditiile actuale.

Radu Lucianu, managing director al CBRE Eurisko Romania, a spusca este normal ca proprietatile sa isi piarda valoarea, avand invedere ca situatia de pe piata s-a schimbat. El a mai mentionat cain urmatorii trei-cinci ani preturile de anul tecut nu se vor maiintoarce.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO