Eveniment

Şeful misiunii SUA: Urmărim cu mare atenţie revizuirea Constituţiei, trebuie respectat statul de drept

Şeful misiunii SUA: Urmărim cu mare atenţie revizuirea...

Autor: Marius Fratila

03.07.2013, 13:08 254

"Unul dintre lucrurile pe care le urmărim cu mare atenţie este reforma constituţională. Cred că e foarte important ca, indiferent ce reforme sunt adoptate şi schimbări sunt aduse Constituţiei, trebuie avute prioritar în vedere menţinerea puterii instituţiilor, respectarea statului de drept şi continuarea luptei anticorupţie, în general o întărire a acestor lucruri", a afirmat oficialul american, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

El a spus că nu poate comenta punctual cu privire la modificările care se doresc a fi aduse Constituţiei, însă apreciază angajamentele oficialilor români privind implicarea în proces a Comisiei de la Veneţia şi respectarea opiniei acestui organism.

"Nu cred că pot caracteriza încă acest proces. Am văzut desigur unele declaraţii foarte bune privind angajamentul de a implica Comisia de la Veneţia, de a respecta opinia acesteia. Nu cred că e cazul să comentez cu privire la vreuna dintre schimbările din Constituţie, dar repet, cred că e important să fie o atenţie cu privire la întărirea instituţiilor şi lupta anticorupţie", a spus Duane Butcher.

De asemenea, întrebat despre derularea dezbaterii cu privire la revizuire, el a arătat că procesul este unul "democratic". "Constituţia noastră este printre cele mai vechi din lume şi motivul pentru care a rezistat atât de mult este că a fost concepută cu un mare grad de flexibilitate. Pe de altă parte, modificarea unei constituţii nu e ceva uşor de făcut şi cred că noi nu am avut aşa de multe modificări într-o istorie de 200 de ani. În privinţa procesului de aici, e clar că este vorba de unul democratic şi noi sperăm ca rezultatul să fie o Românie mai puternică, cu un angajament reînnoit faţă de valorile democraţiei", a mai spus oficialul Ambasadei SUA.

(Agenţia MEDIAFAX va difuza interviul integral cu Duane Butcher la ora 14.00. Înregistrări video din timpul interviului vor fi disponibile pe www.mediafax.ro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO