Eveniment

Seful reprezentantei CE la Bucuresti: Discutiile pentru imprumutul de 6-7 mld. euro au inceput

Seful reprezentantei CE la Bucuresti: Discutiile pentru imprumutul de 6-7 mld. euro au inceput

Nicolae Idu, seful reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti (Foto: Agerpres)

29.01.2009, 18:51 27

Romania intentioneaza sa solicite Comisiei Europene un imprumut de 6-7 miliarde de euro, in paralel cu incheierea unui acord de supraveghere cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat ieri presedintele Traian Basescu la postul public de radio.

"Expertii CE sunt la Bucuresti unde analizeaza stabilitatea macroeconomica si, probabil, vor discuta si posibilitatea acordarii de suport financiar Romaniei. Presedintele Basescu a anuntat Comisia despre intentia Romaniei de a solicita un ajutor de 6-7 miliarde de euro. Acum discutiile au inceput", a declarat Nicolae Idu, seful reprezentantei CE la Bucuresti, pentru Reuters, preluat de Mediafax.
Reprezentanta Comisiei Europene din Romania a precizat ca aceasta vizita a avut ca scop monitorizarea situatiei macroeconomice si a finantelor publice in contextul finalizarii bugetului pe anul 2009 de catre noul Guvern.
"Nu exista nicio cerere de sprijin financiar, la momentul de fata, din partea autoritatilor romane", au mai spus oficialii Comisiei.
Potrivit diplomatilor, autoritatile de la Bruxelles ar putea insista ca un eventual imprumut european sa faca parte dintr-un plan comun cu FMI, ca urmare a ingrijorarii legate de capacitatea Romaniei de a reduce cheltuielile bugetare.
Guvernul se confrunta cu doua probleme, respectiv riscul ca politica bugetara prea relaxata sa duca la declansarea unei crize financiare si intrarea economiei in recesiune in lipsa lichiditatilor. Diplomatii au avertizat, totodata, in privinta posibilelor nemultumiri sociale atrase de reducerea cheltuielilor bugetare, in conditiile unui somaj in crestere.
Pana in prezent, in Romania nu au avut loc proteste in masa, spre deosebire de Bulgaria, unde temerile de recesiune si nemultumirile fata de strategia guvernului au atins un nivel maxim la inceputul lunii ianuarie. Sindicatele din Romania au avertizat insa ca vor declansa greve in cazul inghetarii salariilor si reducerii cheltuielilor, masuri aplicate deja in Ungaria si Letonia.
Presedintele Traian Basescu a declarat la inceputul saptamanii ca Romania intentioneaza sa solicite Comisiei Europene un imprumut de 6-7 mld. euro, in paralel cu incheierea unui acord de supraveghere cu FMI. "Avem nevoie de la FMI de un acord de supraveghere", a explicat presedintele, precizand ca UE nu dispune de un astfel de mecanism pentru a verifica gestionarea banilor imprumutati statelor membre.
Este primul semnal concret pe care il dau autoritatile in privinta solutiilor pe care le iau in calcul pentru rezolvarea problemelor de finantare ale Romaniei, dupa ce majoritatea analistilor, bancherilor si oamenilor de afaceri s-au pronuntat in favoarea solicitarii unui sprijin de la UE sau/si FMI.
Pana acum, tari precum Ungaria si Ucraina au apelat la ajutoare masive de la FMI, insa Basescu sustine ca situatia din Romania nu este nici pe departe atat de grava.
In aceste zile se afla la Bucuresti si o misiune a FMI pentru o vizita regulata, programata in mod curent intre consultarile anuale, pentru a evalua situatia economica si a discuta politicile cu noul Guvern. Misiunea se va incheia miercurea viitoare. La finele saptamanii trecute, oficialii FMI au anuntat ca Romania nu a cerut sprijin financiar din partea Fondului, iar institutia nu preseaza autoritatile in aceasta privinta. Ultimul acord stand-by dintre FMI si Romania a incetat, in mod formal, la 7 iulie 2006, fara a se finaliza, iar relatia Romaniei cu FMI a continuat prin colaborari curente cu expertii institutiei.
 
Geoana: Ne mai trebuie 20 mld. euro pentru a ne finanta deficitul
Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ca Romania are nevoie in luna mai de circa 20 de miliarde de euro pentru finantarea deficitului, el vorbind, totodata, de un imprumut posibil de la FMI de 6 sau 7 miliarde de euro. "Avem nevoie de cel putin sase-sapte miliarde de euro, imprumut. Posibil si de la FMI. Cei care au spus ca nu vom avea nevoie de FMI s-au cam pripit. Prin luna mai avem nevoie de vreo 20 de miliarde de euro sa ne finantam deficitul", a spus Geoana la B1 TV. Liderul PSD a sustinut ca in acest moment nu mai exista imprumuturi si nu mai imprumuta nimeni pe nimeni, nici in Romania, nici in strainatate. "Principala problema pe care o avem si pe care trebuie sa o depasim
intr-un fel este sa finantam acest deficit. Nu ai de unde decat de la institutii financiare care pot sa dea bani ieftini. E nevoie sa ne finantam deficitul", a adaugat Geoana. Liderul PSD a precizat, totodata, ca asteapta de la Guvern sa identifice in interiorul bugetului pe anul 2009 o solutie "corecta" care sa vizeze doua obiective: un pachet de stimulare a economiei si un pachet de protectie sociala. Geoana a aratat ca nu s-a identificat, pana in prezent, o solutie pentru deblocarea creditarii si ca in Romania nu mai exista credit in cadrul economiei reale. Liderul PSD a mai spus ca cheltuielile cu administratia publica sunt foarte mari, in conditiile in care statul este unul ineficient. El mai preciza ca Romania nu a cerut sprijin financiar din partea Fondului, iar institutia nu preseaza autoritatile de la Bucuresti in aceasta privinta. Mediafax
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO