Eveniment

Seitan: Contributia la pensii private trebuie majorata la peste 6%

28.05.2009, 00:00 18
Mihai Seitan, consilier al primului-ministru pe probleme sociale si fost presedinte al Casei Nationale de Pensii, intentioneaza sa inceapa un lobby pe langa Guvern pentru majorarea contributiei platite de angajati la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) la peste 6% din salariu.
In prezent, nivelul contributiei este de 2% din salariul brut al participantului, iar aceasta se scade din contributia platita la asigurarile sociale de stat.
„Mi-as dori sa incepem o actiune de lobby pentru o crestere mai rapida a contributiei decat cea planificata sau chiar sa sarim de nivelul de 6%", a declarat Seitan la Forumul International de Asigurare-Reasigurare, organizat saptamana aceasta la Sinaia de Media XPRIMM.
Fondurile de pensii private obligatorii au fost lansate in septembrie 2007 si au inceput sa colecteze bani de la clienti in mai 2008, nivelul initial al contributiei fiind de 2%. Potrivit legislatiei din acest domeniu, contributia trebuia sa se majoreze cu 0,5 puncte in fiecare an, pana va ajunge la 6%. Anul acesta Guvernul a decis insa ca aceasta sa ramana la 2% din cauza problemelor cu care se confrunta bugetul asigurarilor sociale, din care se iau bani pentru a fi transferati la fondurile de pensii private.
„S-a hotarat in negocierile cu FMI si Banca Mondiala ca nivelul contributiei sa fie majorat la 2,5% anul viitor, dar nu se stie cand vom recupera pierderea de anul acesta", a mai spus Seitan.
Potrivit unui studiu prezentat de Jaap Maassen, vicepresedintele Federatiei Europene a Fondurilor de Pensii (EFRP), o contributie cu un punct procentual mai mare poate creste pensia cu 30% dupa o perioada de economisire de 40 de ani.
Chiar daca vor pierde la nivelul activelor, fondurile ar putea castiga incepand cu anul viitor la nivelul numarului de participanti.
„Exista o puternica dezbatere ca o serie de categorii sociale (pensionarii „speciali": magistratii, diplomatii sau parlamentarii - n.r.) sa treaca in sistemul public, numarul lor total fiind de circa 300.000 de persoane. Din acestia, circa 200.000 au varsta necesara pentru a intra si in sistemul de pensii private obligatorii. Sunt oameni cu salarii bune, platite la timp, n-ar da rau pentru sistem", afirma Seitan. In prezent, fondurile de pensii obligatorii au 4,75 mil. clienti, dar peste 1,3 milioane din acestia nu primesc in fiecare luna contributii in conturile lor, deoarece angajatorii nu le platesc.
O alta problema dezbatuta de companiile de pensii prezente la eveniment a fost initiativa Grupului de Economie Aplicata (GEA), o organizatie non-guvernamentala, de a le impune fondurilor de pensii garantarea unui randament minim egal cu rata inflatiei. GEA a inceput deja o campanie de strangere a 100.000 de semnaturi pentru a trimite acest proiect de modificare a legislatiei in Parlament, desi proiectul a fost respins de doua ori pana acum.
Pentru o perioada de economisire de cinci ani, impunerea unui randament garantat de 2% ar duce la un castig de 2% pe an (intr-un scenariu mediu), fata de 5,5% daca nu ar exista garantii. Pe termen lung, diferenta dintre randamente se reduce, castigul fiind de 4,4% pe an in cazul unei garantii si de 5,5% fara garantie.
 
Ministerul de Interne are 64.000 de pensionari speciali, inclusiv din fosta Securitate
Pensia medie in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) este de 1.775 de lei, o singura pensie depaseste 10.000 de lei (2.400 de euro), fiind stabilita prin hotarare judecatoreasca, iar numarul pensionarilor aflati in plata in aprilie 2009 este de 64.634, conform datelor Casei de Pensii a MAI. Pensionarii din MAI sunt fosti politisti, jandarmi, pompieri, politisti de frontiera, fosti angajati ai Aparatului Central, dar si fosti angajati ai Securitatii dinainte de 1989, care era o structura in cadrul Ministerului de Interne. Pensiile speciale vor fi recalculate prin noua lege a pensiilor, pe baza contributiei persoanelor beneficiare la sistemul public de pensii, a declarat consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Seitan, citat de Mediafax. Presedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoana, a declarat ieri pentru Mediafax ca nu exista o discutie structurata in coalitie privind diminuarea nivelului pensiilor speciale, el precizand ca Mihai Seitan, consilierul premierului, a exprimat un punct de vedere personal pe acest subiect.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO