Eveniment

Seitan face lobby pentru 1% la pensii

02.03.2009, 21:07 23

Mihai Seitan, unul dintre oamenii-cheie din reforma sistemului de pensii, numit recent consilier de stat pentru munca si protectie sociala al primului-ministru, spune ca va sustine o crestere mai rapida a contributiei la fondurile de pensii private (pilonul II) anul viitor, cu un punct procentual, pentru a recupera pierderile cauzate de plafonarea acesteia in 2009.
"Voi sustine revenirea contributiilor la planul initial de crestere. Anul viitor ar putea sa fie majorate chiar cu un punct, in functie de cum va merge economia", a declarat Seitan pentru ZF.
Fondurile de pensii private obligatorii au inceput sa colecteze contributii in mai 2008, nivelul acestora fiind de 2% din venitul brut al angajatilor. Conform legislatiei, nivelul trebuia sa se majoreze cu 0,5 puncte pe an, pana va ajunge la 6% in opt ani. Anul acesta contributia nu a crescut, noul guvern preferand sa colecteze mai multi bani la bugetul de stat.
In noua sa calitate, Seitan spune ca se va ocupa de probleme legate de pensii, munca, asistenta sociala si dialog social. "Acum, de exemplu, lucrez la legea privind cumularea pensiei speciale cu o functie publica", a explicat el.
Dupa ce a plecat de la conducerea Casei Nationale de Pensii, in 2007, Seitan a activat in cadrul brokerului de pensii Fincop, iar anul trecut a infiintat un alt broker de asigurari de viata si pensii, Guild, in parteneriat cu Romeo Jantea, fostul presedinte al BCR Asigurari. Odata cu numirea in functia de consilier de stat, Seitan a renuntat la atributiile executive din cadrul brokerului si a ramas doar actionar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO