Eveniment

Semne de bulă imobiliară pe piaţa locuinţelor de lux

Semne de bulă imobiliară pe piaţa locuinţelor de lux

Autor: CătăIina Apostoiu

31.05.2016, 00:00 2878

Un număr record de 27 de proprietăţi cu preţuri alcătuite din nouă cifre sunt oficial la vânzare, în creştere de la 19 anul trecut şi în jur de 12 în 2014, potrivit datelor Christie’s International Real Estate, citate de CNBC. Dacă se adaugă şi locuinţele oferite privat, numărul real al locuinţelor de lux aflate la vânzare la nivel mondial ar putea depăşi cu uşurinţă 40 sau 50. Avansul vine chiar în condiţiile în care vânzările de proprietăţi de lux s-au temperat.

Mulţi spun că creşterea bruscă a numărului de locuinţe de lux, adesea construite şi vândute de speculator, reprezintă cel mai clar semnal de bulă. “Când ai un număr record de locuinţe la vânzare la un preţ de 100 de dolari sau mai mult, acest lucru îţi spune că acest gen de locuinţe nu se vând”, afirmă Jonathan Miller, preşedinte al Miller Samuel, o firmă de cercetare în domeniul imobiliar.

Ultima dată, numărul proprităţilor cu preţuri de 100 milioane de dolari a crescut în 2007 şi 2008, chiar înainte de prăbuşirea sectorului rezidenţial. Potrivit CEO-ului Christie’s International Real Estate, însă, acesta nu este un semn de bulă. “Este un semn al creşterii avuţiei în lume şi al calităţii unora din noile proprietăţi”, afirmă acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO