Senat: Prima Casă inclusă în Legea dării în plată. Plafonul cerut de BNR, admis

29 feb 2016 Autor: Gabriel Pecheanu

Senatorii au decis ca programul Prima Casă să nu fie scos de sub prevederile Legii dării în plată şi, în acelaşi timp, au admis amendamentului cerut de BNR care impunea un plafon maxim de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinaţie de locuinţă.

Amendamentul cerut de BNR fusese respins în comisiile de specialitate. Prezent la dezbaterile generale din Senat, Enache Jiru, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, a cerut scoaterea programului Prima casă din această lege. El a mai spus că promovarea legii în forma propusă, fără amendamentele BNR şi ale MFP, ar genera potenţiale riscuri, printre care un impact direct asupra bugetului de stat din cauza unei percepţii din partea mediului investiţional şi al agenţiilor de rating.

La rândul său, iniţiatorul legii, deputatul liberal Daniel Zamfir, a respins ipoteza susţinută de oficialul de la Finanţe.

"Scopul nostru a fost să scoatem o legea dreaptă, nici de stânga, nici de dreapta, o lege care să fie cât mai repede aplicabilă, pentru că oamenii sunt disperaţi că băncile îi scot afară din casă. Această lege nu e împotriva sistemului bancar, ci a fost gândită să aducă echilibru în raportul dintre bănci şi clienţi şi care să-i protejeze pe aceştia din urmă împotriva abuzurilor băncilor", a declarat Daniel Zamfir.

El a mai spus că riscul trebuie împărţit între clienţi şi bancă.

"Dacă clientul îşi asumă riscul dobânzii şi al fluctuaţiei de curs, banca trebuie să-şi asume riscul ipotecii", a adăugat deputatul liberal. El a respins teoria potrivit căreia casele cumpărate prin programul Prima Casă ar trebui să fie scoase de sub prevederile acestei legi, precizând că şi clienţii acestui program trebuie protejaţi.

Rezultatul votului la amendament a fost 95 "împotrivă", 7 "pentru" şi 6 abţineri.

Senatorii au admis în plen un amendament respins în comisiile de specialitate, care prevedea un plafon maxim de 150.000 de euro pentru casele cu destinaţie de locuinţă care să intre sub incidenţa legii. Decizia a fost luată cu 63 de voturi "pentru", 5 abţineri şi 43 de voturi "împotrivă".

Dezbaterile la cererea preşedintelui de reexaminare a acestei legi continuă în Senat, în calitate de primă camera sesizată.

 

 

 

 

 
Cuvinte cheie:
DAREA ÎN PLATĂ
, SENAT
,
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide