Eveniment

Senatorii PSD cer suprataxarea bogaţilor cu 10%. Cât cred că adună? 30 mld. euro pe an

Senatorii PSD cer suprataxarea bogaţilor cu 10%. Cât cred că adună? 30 mld. euro pe an

Autor: Iulian Anghel

16.11.2010, 15:30 35

Iniţiativa legislativă a UNPR (Uniunea Naţională pentruProgresul României) care participă la guvernare, de instituire aunei taxe de solidaritate de 1% pe "averea afişată" care depăşeşte450.000 de euro a fost respinsă de Senat, nu înainte ca PSD,principalul partid de opoziţie, să ceară ca o astfel de suprataxăsă fie ridicată la 10%. Decisiv va fi însă votul CamereiDeputaţilor.

Motivul pentru care PSD a avut o astfel de solicitare? Dacăcalculele celor de la UNPR sunt corecte şi prin această suprataxares-ar strânge venituri la buget de 3 mld. euro, anual, atunciaceastă aşa-numită "taxă de solidaritate" trebuie să crească la10%, pentru a se obţine, anual, 30 mld. euro.

"Cred că aşa putem ieşi din criză", a susţinut senatorul PSD,Dan Şova, care a depus un amendament în acest sens.

Iniţial, liberalii care, deşi în opoziţie, resping o astfel deidee, au crezut că este vorba despre o glumă a social-democraţilor,fostul ministru al finanţelor, Varujan Vosganian, taxând-o caatare. Doar că PSD a susţinut că nu este vorba despre o ironie, cidespre o propunere serioasă care are susţinerea senatorilorsocial-democraţi.

"Acest proiect merge în direcţia cea bună, pentru că propunemodificarea legislaţiei în sensul că ne îndreptăm spre impozitareaprogresivă, în vreme ce pentru PDL cota unică este ceva sfânt.Salutăm proiectul de pe baze ideologice", a argumentat senatorulPSD Titus Corlăţean.

PDL şi UDMR care sunt în alianţă cu UNPR s-au ţinut departe deaceastă polemica dintre social-democraţi şi liberali care, în modobişnuit, votează împreună împotriva iniţiativelor puterii.

În Senat, grupul care susţine guvernul (PDL, UDMR şi grupulcelor plecaţi de la alte partide şi înscrişi în UNPR) au doar cutrei voturi mai mult decât PNL şi PSD la un loc - 69 deparlamentari, faţă de 66.

Proiectul UNPR a fost respins cu 53 de voturi pentru şi 44împotrivă.

Practic, deşi aflată la limită, puterea beneficiază deneînţelegerile din ultima vreme dintre PSD şi PNL. S-a văzut acestlucru şi astăzi când social-democraţii au susţinut că dorescsupraimpozitarea averilor mari pentru că acestea se află înproprietarea a 0,5% dintre români, în vreme ce electoratul PSD estereprezentat de cei peste 74% dintre oamenii care trăiesc în sărăcie(argumentul i-a aparţinut senatorului Dan Şova.)

Disputa dintre social-democraţi şi liberali oglindeştediferenţele doctrinare care au fost lăsate deoparte doar când celedouă partide şi-au unit forţele împotriva Guvernului s-au apreşedintelui Traian Băsescu, dar au fost puternic subliniate cânds-a vorbit despre un posibil destin comun într-o viitoareguvernare.

În vreme ce iniţiativa UNPR susţine că, prin supraimpozitareaaverilor afişate (pentru o perioadă de trei ani - ar fi vorbadespre 200.000 de persoane) s-ar obţine 3 mld. euro, anual, care sămeargă spre categoriile sărace, liberalii au susţinut lipsa ei deaplicabilitate şi birocraţia care ar presupune-o.

"V-aţi gândit de câte persoane va fi nevoie să stabileascăvaloarea tuturor imobilelor din România, a tuturor bărcilorlipovenilor? (...) Unii pot să aibă un imobil de 300.000 de europrin moştenire, dar de fapt să fie pensionari şi să fie nevoie săîl vândă ca să achite taxa", a susţinut Vosganian..

Proiectul UNPR urmează să fie trimis Camerei Deputaţilor, careeste decizională.

Iniţial, Guvernul a susţinut tacit o astfel de idee. În vară, lamodificarea Codului fiscal, Guvernul propunea supraimpozitareaproduselor de lux precum iahturile, propunere care a dispărut însă,la presiunea Comisiei Europene, care nu a agreat o astfel demăsură.

Acum, pentru a nu intra în conflict cu UNPR în condiţiile încare sprijinul parlamentar îi este la limită, Guvernul nu mai spunenici da nici nu.

Însă, în scrisoarea de intenţie la acordul stand-by cu FMI, dinvară, Guvernul susţinea că, până la jumătatea lunii august, vaelabora o ordonanţă pentru impozitarea averilor mari alepersoanelor fizice şi va extinde criteriile de definire avenitului.
"În linie cu asistenţa tehnică a FMI, vom pre­găti un proiect deordonanţă cu viitoare ce­rinţe de impunere a averilor mari aleper­soa­nelor fizice până la jumătatea lunii au­gust. Vom extindedefiniţia venitului pen­tru a permite taxarea veniturilor din oricesursă pentru care nu există scutiri legale", se arăta în documentcitat, care fixa şi termene: reforma siste­mu­lui de taxare aaverilor mari va fi încheiată pâ­nă la 30 noiembrie 2010.

Ce ar urma să se supraimpoziteze, dacă proiectul esteadoptat de Camera Deputaţilor

  • Bunurile imobile: casele şi terenurile
  • Bunurile mobile: aeronavele, ambarcaţiunile şiautoturismele
  • Nu se impozitează: conturile bancare sau deţinerile lacompanii, chiar dacă acestea depăşesc 500.000 de euro
  • Nu se va ţine cont de datoriile pe care le are o persoană acărei "avere afişată" depăşeşte 500.000 de euro

Cum se impozitează:

  • Valoarea unui imobil sau a unui teren va fi stabilită potrivitghidului notarului public - care, indiferent de preţul uneitranzacţii, nu permite ca valoarea unui imobil să coboare sub unanumit prag
  • Valoarea bunurilor mobile va fi stabilită scăzând 25% dinpreţul de catalog al bunului, în primul an de folosinţă, şi încă10% pentru următorii patru ani
  • Pentru un bun mobil a cărui valoare depăşeşte 60.000 de euro seva plăti impozitul de 1% (doar pentru acest bun), chiar dacăîntreaga avere nu depăşeşte 500.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO