Eveniment

Septembrie, încă o lună în care construcţiile cresc cu două cifre

Septembrie, încă o lună în care construcţiile cresc...

Autor: Iulian Anghel

12.11.2015, 00:05 346
Septembrie a marcat încă o lună bună în construcţii, cu un avans pe primele nouă luni, an/an, de 9,9% (serie brută) şi 10,5% (serie ajustată).

Este încă o evoluţie bună după cea înregistrată în august când construcţiile au avansat cu 10,6% (ajustat) susţinute de lucrările inginereşti. La nouă luni lucrările inginereşti (de infrastructură) au avansat cu 6,4% (ajustat), an/an iar evoluţia vine în paralel cu o uşoară revenire a investiţiilor statului.

Pe primele nouă luni cheltuielile de capital (investiţiile din buget) sunt mai mici faţă de 2014 cu doar 6%, faţă de un minus de 15% înregistrat în august sau de minus 40% în iunie.

După ce anul trecut construcţiile au scăzut cu 6,7%, Comisia Naţională de Prognoză vede pentru 2015 o creştere de 6,2% a construcţiilor, lucrările de construcţii inginereşti urmând să crească cu aproape 6%. Între ianuarie – septembrie, pe elemente de structură, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 15,9%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 13,2% şi la lucrările de construcţii noi cu 7,6%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 15,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 5,2%. Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 0,2%. Ca serie ajustată  în funcţie de numărul de zile lucrătoare  şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 10,5%. Pe elemente de structură lucrările de reparaţii capitale cu 17,5%, lucrările de între­ţinere şi reparaţii curente cu 10,5%  şi la lucrările de construcţii noi cu 9,0%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile nerezidenţiale cu 8,6%, clădirile rezidenţiale cu 6,7% şi la construcţiile inginereşti cu 6,4%.

În septembrie, comparat cu septembrie trecut, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută cu 4,4%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale  şi la lucrările de întreţinere  şi reparaţii curente cu 17,8%, respectiv cu 12,6%. Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO