Eveniment

Sfârşit promiţător de an: inflaţia şi deficitul comercial în jos, producţia în sus

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Razvan Voican

22.12.2013, 20:40 930

Ultimele date statistice pe anul care stă să se încheie completează un tablou macroeconomic încurajator pentru un 2014 care să continue reluarea creşterii economice: producţia industrială a început T4 în forţă, cu toate segmentele pe plus, astfel că rata anuală de creştere s-a ridicat la 10% în octombrie 2013 faţă de octombrie 2012.

Construcţiile au revenit în teritoriul pozitiv în octombrie după două luni de declin, deşi sectorul rezidenţial încă suferă, în timp ce exporturile – cel mai puternic motor al creş­terii economice – şi-au menţinut o dinamică anuală de două cifre (12% faţă de 16% în septembrie), de-a dreptul remarcabilă fiind performanţa de pe pieţele non-UE. Ca urmare, balanţa comercială cu ţările non-UE a înregistrat un excedent de aproape 2 miliarde de euro la zece luni, faţă de un deficit de 0,4 mld. euro anul trecut.

Pe partea de preţuri, inflaţia a coborât în noiembrie la 1,83%, spre surpriza analiştilor, pe seama scăderii preţurilor la legume şi fructe. Amânarea accizei suplimentare de 7 eurocenţi la carburanţi deschide calea pentru noi minime de inflaţie în T1 2014.

Dobânzile ROBOR încheie anul pe scă­dere, cu rata pe trei luni sub 2,5%, în timp ce cursul oscilează în intervalul 4,45 – 4,47 lei/euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO