Eveniment

Sfat pentru managerii de HR: Fiti cu ochii pe angajatii buni si nu va temeti de schimbare

Sfat pentru managerii de HR: Fiti cu ochii pe angajatii buni si nu va temeti de schimbare
26.03.2010, 00:00 207

Motivarea angajatilor si oportunitatile de dezvoltare ar trebuisa fie printre cele mai importante aspecte despre care se vorbesteintr-o companie in urmatoarea perioada, in conditiile in care panaacum angajatii nu au auzit decat despre reduceri de costuri sidisponibilizari, au fost de parere specialistii in resurse umaneprezenti la conferinta "ADN-ul oamenilor pe care trebuie sa-ipastrezi in companie pentru a iesi cu bine din criza", organizatade Ziarul Financiar impreuna cu Citibank, in parteneriat cuMastercard, Medlife, Schoenherr si Asociatii, Asebuss, Total Soft,Yourway Counseling si Vapro.

Principalul responsabil de motivarea angajatilor dintr-ocompanie ar trebui sa fie, pe langa managerul direct alangajatilor, managerul de resurse umane.

"Fiecaredintre noi are un grad diferit de automotivare: unii vin cuzambetul pe buze la serviciu, iar altii vin suparati, dar nuneaparat din cauza serviciului. Oamenii de HR trebuie sa faca inacest an un fel de «management al tristetii angajatilor»" a spusRuxandra Stoian, partener si director servicii de consultanta inresurse umane in cadrul companiei de audit si consultantaPricewaterhouseCoopers.

Comunicati, comunicati, comunicati!

Liderii din organizatii nu trebuie sa se teama de schimbare."Lucrez pentru Citibank de 14 ani si im tot acest timp, organizatiaa trecut prin multe etape si prin multe schimbari. Structura debusiness s-a schimbat, unele roluri s-au redus, altele au devenitmai importante", a spus Anouk De Blieck, Human Resources Directorpentru Europa Centrala si de Est in Citibank, una din cele mai maribanci din lume.

Companiile nu ar trebui sa renunte la formarea angajatilor,chiar daca exista o presiune pe bugete. "Nu va opriti din training.Daca pierdeti momentul, mai apoi va fi foarte greu pentru oameni sarecupereze decalajul creat. Si, foarte important, ascultati voceaangajatilor si comunicati, comunicati, comunicati. Oamenii de HRtrebuie sa aiba rolul de partener si de facilitator in companie inaceasta perioada. Orice om bun de business trebuie sa fie si un bunom de HR si invers", a explicat De Blieck facand referire laprogramul Citibank at Work.

Cum arata angajatul anului 2010

Si angajatii trebuie sa-si mai "rafineze" metodele prin care isicauta un loc de munca, avand in vedere faptul ca metodele clasicesunt deja invechite, spun recruiterii.

"Candidatii nu trebuie sa se mai bazeze doar pe aplicatiileonline, ci pe networking. Stiu un manager care a fost contactat dehead-hunter dupa ce i-a gasit profilul pe LinkedIn, desi cu un anin urma avusese interviu cu acel candidat. Motivul? Isi concediaseangajatii care gestionau bazele de date si facea recrutari peLinkedIn", a precizat Adriana Paun, founder and CEO al companiei derecrutare Top Executive Agency din Belgia. Firmele care inca facangajari cauta oameni creativi, care au potential de a deveni"salvatorii" companiei.

"Candidatii creativi erau asociati pana in prezent cu pozitiidin departamentele marketing, PR sau cu activitati din domeniulartelor si mai putin cu pozitiile din sectoare precum IT saufinante, de exemplu. Creativii pot sa fie «eroii» care ajutacompania sa treaca mai usor peste perioadele dificile si sa sedezvolte", a spus Mihaela Feodorof, managing partner in cadrulfirmei de consiliere Yourway Counseling.

Totusi, exista si angajati problematici, iar legislatia artrebui modificata pentru a se evita abuzurile, spunspecialistii.

"Este foarte greu de dovedit in instanta, mai ales in cazulangajatilor din middle si top management, ca au fost concediati pemotive de abatere disciplinara sau necorespundereprofesionala, si de aceea singura solutie viabila ramane pentruangajator concedierea prin acordul partilor. Codul muncii ar trebuischimbat astfel incat sa se poata denunta unilateral contractele demunca", a precizat Carmen Stirbu, head of employment in cadrulcasei de avocatura Schoenherr si Asociatii.

Una din schimbarile pe care angajatorii ar trebui sa le ia inconsiderare se refera la metodele prin care se fac procesele deresurse umane, care ar putea sa-i afecteze si pe angajatii dindepartamentul de HR, daca sunt supraincarcati.

"Angajatii sunt demotivati daca nu le intra salariul la timp pecard. Fluturasii in format electronic, fluxul de concedii de odihnabazat pe relatii ierarhice, accesul angajatilor la anumite baze dedate sau eficientizarea comunicarii sunt doar cateva modalitatiprin care pot fi reduse costurile de HR si care pot motivaangajatii", a precizat Lucian Solcan, director of operations alsolutiei Charisma HR & Payroll in cadrul furnizorului de softsi solutii IT TotalSoft.

Fondurile europene pentru resurse umane reprezinta "gura deoxigen" pe care o pot folosi companiile. "Avem 4,2 miliarde de europentru resurse umane. Companiile au sanse mari de succes daca fac ocorelare corecta intre grupul-tinta si costuri", a precizat SorinArdelean, director de cabinet al ministrului muncii.

Companiile care inca mai fac angajari au mai multe pretentii dela angajati, tendinta care se observa inca de anul trecut."Angajatorii si-au sporit exigentele la recrutare. Se preferacandidatii adaptabili, dar cu experienta, pentru ca locurile suntputine si scumpe, iar noii angajati trebuie sa fie imediatoperationali. Exista restrictii referitoare la varsta si sex, amobservat ca nu se primesc candidati cu varste de peste 45 de ani",a spus Raluca Parvu, senior consultant business development infirma de consultanta BPI Group.

De aceeasi parere este si Anca Tapai, recruitment manager incadrul HP Romania, una din putinele companii care au anuntat ca faccateva sute de angajari pana la finele anului. "Din 100 deaplicatii, exista 30 sau 40 de candidati despre care se poate spuneca nici nu au citit anuntul inainte sa aplice", a spus Tapai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO