Eveniment

Sfaturi pentru companii de la PwC: Mare atentie la furnizori si la calculul profitului pe 2009

Sfaturi pentru companii de la PwC: Mare atentie la furnizori si la calculul profitului pe 2009

Peter de Ruiter, partener si seful departamentului de consultanta fiscala si juridica al PwC

21.01.2010, 23:08 147

Gigantul de consultanta fiscala si audit PricewaterhouseCoopers(PwC) avertizeaza companiile sa fie foarte bine pregatite pentruinspectia fiscala, in conditiile in care Fiscul este din ce in cemai agresiv in colectarea taxelor.

Razboiul dintre companii si administratiile fiscale s-a intetitpe fondul diminuarii veniturilor la bugetul statului si alpresiunii care se pune pe inspectorii fiscali sa ia cat mai mult sisa dea cat mai putin, a fost una dintre concluziile Conferinteianuale pe teme fiscale si juridice organizata de Pwc si firma deavocatura afiliata D&B Daviad si Baias. Compania a publicatchiar si un ghid al contribuabilului in gestionarea inspectieifiscale.

"In conditiile in care nu vor creste taxele si impozitele,pentru a majora incasarile la bugetul statului trebuie avute invedere o colectare mai eficienta a taxelor si largirea bazei deimpozitare", a declarat pentru ZF Peter de Ruiter, partener siliderul departamentului de consultanta fiscala si juridica al PwC.Referitor la colectarea mai buna a taxelor si impozitelor,inspectorii fiscali nu sunt foarte eficienti si transparenti,sustine De Ruiter.

"Depistati firmele fictive"

Diana Coroaba, director in departamentul de consultanta fiscalaa PwC, precizeaza, de asemenea, ca inspectorii fiscali sunt foarteagresivi. Unul dintre lucrurile pe care le avertizeaza consultantulfiscal este legat de alegerea furnizorilor. "Mare atentie laselectia furnizorilor. In cazul in care acceptati un furnizor nou,sa ii verificati foarte atent datele, sa nu fie un furnizor fictiv,chiar daca el apare la data respectiva pe site-ul Ministerului deFinante. Veti plati un pret imens pentru ca inspectorul fiscal nuva accepta deducerea TVA, iar dreptul de contestatie este foarteanevoios", spune Coroaba.

Alex Massaci, director in departamentul de servicii deconsultanta privind impozitarea persoanelor fizice, avertizeazacompaniile sa calculeze cu cea mai mare acuratete profitul pe 2009,pentru ca pe baza lui se va face plata anticipata a impozitului peprofit in 2010. "In cazul in care platiti mai mult din cauza ca atiuitat reduceri sau deductibilitati fiscale, regularizarea se vaface abia peste un an", spune Massaci. Incepand cu anul 2010, toticontribuabilii (cu exceptia celor care platesc impozit pe profitanual) trebuie sa aplice sistemul platilor anticipate de impozit peprofit, aplicat in anii precedenti doar de societatile comercialebancare, conform articolului 34, literele a) si b) din Legea nr.571 / 2003 privind Codul fiscal.

Ionut Simion, partener in departamentul de consultanta fiscala,spune ca microintreprinderile trebuie sa depuna o declaratie pentruca devin platitoare de impozit pe profit. "Ce nu s-a spus incontextul anularii regimului microintreprinderilor este ca trebuiesa depuna o declaratie 010 pentru a fi inregistrate ca platitoarede impozit pe profit", spune Simion.

Companiile trebuie sa isi faca temele din timp, puncteazaMihaela Mitroi, partener in cadrul departamentului de consultantafiscala al Pwc. Aceasta remarca, de asemenea, ca inspectoriifiscali "au atacat baza de impozitare". "Au fost situatii in carenu au acceptat tratatele de evitare a dublei impuneri", spuneMitroi cu privire la impozitele pe care trebuie sa le plateascanerezidentii pe veniturile realizate in Romania.

Ce spune seful taxelor Pwc despre politicafiscala

Este nevoie de oameni buni in sectorul public si pentru a-ipastra, nu pot fi inghetate salariile, a declarat Peter de Ruiterpentru ZF. "In opinia mea, este nevoie de oameni buni, si pentru aavea oameni buni, trebuie platiti bine. As merge pe variantamentinerii salariilor in linie cu piata si reducerea numarului debugetari", a raspuns de Ruiter, intrebat prin ce metoda ar trebuistatul sa reduca cheltuielile de personal.

Guvernul trebuie sa gaseasca un compromis intre crestereaincasarilor si neimpovararea oamenilor de afaceri, a mai spus DeRuiter.

Tendinta: consultanta fiscala pe internet

PwC a lansat un produs, "Taxonline.ro", prin care companiile potgasi reglementari pe domenii de activitate, zvonuri legate deposibile schimbari legislative, pot participa la un forum dediscutii si pot trimite intrebari consultantilor, pentru un cost decateva sute de euro pe an. Totodata, PwC a creat un programinformatic, "ClickTVA", prin care clientii pot consulta noilereguli privind Pachetul TVA pentru impozitarea serviciilor. "Amdecis sa trecem la nivelul urmator in consultanta fiscala si sa fimprima firma specializata din Romania care ofera servicii deconsultanta de taxe online, premitand clientilor acces nelimitat 24de ore din 24, sapte zile din sapte, la bazele noastre de date, lacele mai bune practici ale noastre in materie de taxe si laconsilierea profesionistilor nostri", a declarat Peter deRuiter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO