Eveniment

Sfaturile sefului misiunii FMI pentru Romania

Sfaturile sefului misiunii FMI pentru Romania

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania: Pachetul financiar convenit cu autoritatile va permite ajustarea graduala a deficitului bugetar, o alta problema care trebuie depasita fiind dezechilibrul contului curent.

25.03.2009, 20:04 88
Inflatia trebuie sa intre in banda tintita de BNR
Rata inflatiei ar trebui sa reintre pana la finele anului in banda tintita de Banca Nationala a Romaniei, iar politica monetara va fi relaxata atunci cand conditiile o vor permite, a spus seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Reafirmam sprijinul nostru pentru regimul de tintire directa a inflatiei al Bancii Nationale. Va fi crucial ca inflatia sa intre in tinta Bancii Nationale pana la finele anului 2009", a spus Franks. Tinta de inflatie pentru 2009 este de 3,5%, cu un interval de variatie de un punct procentual, obiectiv pe care BNR il va propune Guvernului si pentru 2010.
Banca centrala nu a reusit sa mentina rata inflatiei in intervalul tintit in ultimii doi ani. Astfel, in 2008 rata anuala a inflatiei a depasit cu 1,5 puncte pragul superior al intervalului tintit, de 2,8% - 4,8%. Inflatia a inregistrat totusi o usoara scadere anul trecut, la 6,3%, fata de 6,57% in 2007, nivel sub asteptarile analistilor si bancii centrale. Banca centrala stabilise pentru 2007 o tinta de inflatie de 4%, plus/ minus un punct procentual. Totodata, Franks a aratat ca banca centrala va putea sa relaxeze conditiile de politica monetara, in momentul in care piata va permite acest lucru. El a adaugat ca FMI nu cere schimbari in sistemul bancar, ci o intarire a acestuia.
In ceea ce priveste deficitul bugetar calculat dupa standarde ESA, acesta se va ridica in acest an la 5,1% din PIB, usor sub nivelul din 2008, de 5,3% din PIB, a declarat ieri Filip Keereman, seful departamentului pentru Cehia, Polonia, Romania si Slovacia al Directoratului afaceri economice si financiare CE. Oficialul CE a aratat ca Romania trebuie sa ia masuri de ajustare a deficitului bugetar, care sa reintre in urmatorii ani sub nivelul de 3% din PIB. La randul sau, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat ca s-a convenit cu autoritatile romane elaborarea legii responsabilitatii fiscale, care va presupune mai multa transparenta si predictibilitate in executia bugetara.
In ceea ce priveste executia in numerar a deficitului bugetar, Keereman a explicat ca Romania a inchis anul trecut cu un nivel de 4,9% din PIB, iar prognoza pentru acest an este de 4,6% din PIB.
 
Salariile bugetarilor au fost aproape inghetate, pensiile se indexeaza la inflatie
Autoritatile trebuie sa revizuiasca, intr-un interval de doi ani, cu asistenta internationala, sistemul de salarii si pensii in sectorul public, precum si procedurile de monitorizare si control pentru companiile de stat, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
Potrivit oficialului FMI, salariile in sistemul public s-au dublat intr-o perioada de trei ani. "Va fi aplicat un sistem salarial care se va baza mai putin pe bonusuri, care nu trebuie sa depaseasca 25% din salariu", a spus Franks. El a mai spus ca fondul public de salarii ar trebui sa scada ca procent din PIB in perioada urmatoare. Oficialul FMI a mentionat ca in acest moment fondul public de salarii reprezinta 8% din PIB. "Per total fondul de salarii va trebui sa fie adus sub control", a declarat Franks. El a aratat ca Executivul va trebui sa aplice, in acelasi interval, si o lege a responsabilitatii fiscale, prin care sa evite noi cresteri ale deficitului bugetar.
Surse participante la negocierile cu FMI au declarat ca institutia a convenit cu Guvernul "aproape inghetarea" fondului public de salarii, autoritatile avand posibilitatea unor indexari punctuale, cu ajustari in compensare, pentru a nu depasi limitele generale stabilite.
In ceea ce priveste pensiile, seful misiunii FMI a spus ca Fondul nu a cerut reducerea nivelului actual al pensiilor, dar a convenit cu autoritatile reforma sistemului de pensii, pentru a se asigura sustenabilitatea pe termen lung.
"Sistemul public de pensii va reprezenta o provocare fiscala enorma. Va fi o presiune mare pentru ca din ce in ce mai multe persoane ies la pensie, iar tot mai putini tineri intra pe piata muncii. Asta nu inseamna ca pensiile vor fi reduse. Este nevoie de reforma sistemului de pensii", a spus oficialul FMI.
El a spus ca in acord s-a convenit asupra unor masuri care sa protejeze pensionarii si salariatii cu cele mai mici venituri.
Surse prezente la discutiile cu FMI au declarat ieri pentru Mediafax ca pensiile vor fi indexate cu rata anuala a inflatiei, urmand sa se renunte la ajustarea in functie de evolutia salariului mediu pe economie, sistem practicat in prezent, pentru a echilibra pe termen mediu si lung fondul de pensii, potrivit intelegerii incheiate de autoritatile romane cu FMI. Modificarea va fi introdusa in urmatorii ani, iar decuplarea majorarii pensiilor de evolutia salariilor nu va avea efecte imediate, urmarindu-se in principal stabilizarea sistemului pe termen lung.
 
Vom cere bancilor straine sa nu scoata bani din Romania
Delegatia Fondului Monetar International (FMI) care s-a aflat in vizita la Bucuresti timp de doua saptamani se va intalni astazi, la Viena, cu principalele banci straine care opereaza in Romania, pentru a le cere sa nu scoata bani din tara si un "tampon" de capital, a declarat seful misiunii institutiei in Romania, Jeffrey Franks.
"Maine (joi - n.r.) vom fi la Viena pentru a ne intalni cu principalele banci straine din Romania, pentru a obtine ajutorul lor", a spus reprezentantul Fondului.
El a mentionat ca FMI va cere principalelor banci straine sa isi mentina expunderea in Romania, respectiv sa nu scoata bani din tara, si un "tampon" de capital pentru mentinerea unui anumit nivel de lichiditate.
"Vom cere un tampon de capital pentru ca sa nu existe niciun pericol ca bancile din Romania sa scada sub un anumit nivel de lichidtate. (...) Vrem un angajament voluntar de la aceste banci si daca fac acest lucu, pachetul nostru va avansa (...) vor exista beneficii.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO