Eveniment

SIF Oltenia a vândut un pachet de 6,5% din acţiunile Oltchim

Autor: Adrian Cojocar, Roxana Pricop

05.04.2011, 23:58 97

SIF Oltenia şi-a lichidat ieri partici­paţia de 6,5% pe care odeţinea la combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) prinintermediul unor tranzacţii speciale efectuate pe Bursă prin care aîncasat circa 10 mil. lei (2,4 mil. euro).

Ieri s-au derulat pe Bursă cinci tranzacţii speciale cu titluriOltchim care au vizat 30,2 milioane de acţiuni, re­prezentând 8,8%din capitalul companiei. Totodată, în piaţă s-au mai transferataproape 4 milioane de titluri Oltchim care reprezintă 1,15% dincompanie.

Tranzacţiile vin după ce acţiunile Oltchim au înregistratcreşteri specta­cu­loase în ultimele şedinţe şi s-au apre­ciat cu125% în mai puţin de două luni de zile după ce Ministerul Economieia emis un comunicat pri­vind demararea procedurilor pentru procesulde privatizare la insistenţele FMI.

"Am vândut integral pachetul de acţiuni deţinut la Oltchimpentru că am considerat că piaţa oferă un preţ bun. Am vândut la unpreţ de 0,45 lei/titlu. Am marcat exitul din Oltchim pentru că nune-au mulţumit rezulta­tele financiare ale companiei şi nicistrategia. Banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor Oltchim îi vomfolosi în in­ves­tiţii viitoare pe piaţa de capital", a de­claratpentru ZF Tudor Ciurezu, di­rec­torul general adjunct al SIFOlte­nia. El nu a dorit să spună cine este cumpărătorul pachetuluişi până la închiderea ediţiei nu a fost raportat niciun cumpărătorîn cadrul tranzac­ţiilor cu acţiuni Oltchim.

PCC (PetroCarboChem) deţine 12,1% din acţiuni şi a intrat înacţio­nariat în 2007 pentru a se poziţiona mai bine în negocierilecu statul român pentru privatizarea com­paniei. Minis­te­rulEconomiei deţine 54,7% din com­panie. Nemţii de la PCC au spus cănu au fost implicaţi în tranzacţiile de ieri cu titluriOltchim.

Oltchim a înregistrat pierderi uriaşe începând cu anul 2008 dupăce Petrom a sistat furnizarea cu materie primă a combinatului,astfel că firma a raportat în fiecare din ultimii trei ani pierderide 200 mil. lei. Ieri, titlurile Olt­chim au închis la un preţ de0,4598 lei/unitate, cu 11,6% peste cotaţia din şe­dinţa precedentă.Capi­talizarea Oltchim se ridică la 38,3 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO